Prvi intervju: Dr. Mirna Belovari, nova šefica Očnog odjela čakovečke bolnice

dr. Mirna Belovari
dr. Mirna Belovari, spec. oftalmologije, voditeljica Očnog odjela u Županijskoj bolnici Čakovec

Prvi susret s dr. Mirnom Belovari, novom voditeljicom Odjela za oftalmologiju i optometriju ŽB-a Čakovec, bio je povodom Dana glaukoma, kada se brojni naši građani odazivaju preventivnom pregledu očnog tlaka.

Doktorica Belovari jedna je od žena specijalistica kojoj je novi ravnatelj Bolnice povjerio vođenje bolničkog odjela i time pokazao da, osim što su žene velikim dijelom zastupljene kao liječnice u Županijskoj bolnici, zavrjeđuju biti i postavljene na šefovska mjesta na odjele.

No to nije bila tema našeg susreta, već razgovor o podmukloj tihoj bolesti, glaukomu, koji ne boli, ali ako se ne otkrije može dovesti i do sljepoće.

Tri godine zaredom i naša Bolnica uključuje se u preventivnu kampanju u Svjetskom tjednu glaukoma, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i referentnog centra za glaukom KBC-a Sestre milosrdnice u ukupno 24 bolnice u Hrvatskoj.

– Odaziv Međimuraca na tu akciju je odličan. Rado se odazivaju na besplatno mjerenje očnog tlaka. Kod nekih se u toj kampanji i otkrije bolest koja je izrazito podmukla, jer ne boli ništa, a nepovratno oštećuje vid. Zbog toga želimo naglasiti da su pregledi kod oftalmologa jako bitni. Pregled ne znači samo određivanje naočala i dioptrije, nego puno više od toga, sva stanja potencijalno opasna za vid.

Velika je gužva prilikom ove akcije, ali to nas zapravo veseli, a uz dobru organizaciju sve je odrađeno. Medicinske sestre mjerile su očni tlak na aparatu, a svako neobično stanje ili povišeni tlak još liječnik dodatno ručno mjeri u ambulanti.

Brže otkrivanje zahvaljujući napretku tehnologije

Svi oni koji na dan kampanje i nisu iskoristili priliku za pregled mogu se bilo kada naručiti za kompletni oftalmološki pregled koji puno otkriva o zdravlju vida pacijenta.

– Tehnologija je zadnjih godina znatno napredovala i možemo mnoge stvari otkriti puno ranije nego kada ta moderna tehnologija nije bila na raspolaganju liječnicima. To pak pacijentima s raznim bolestima vida omogućuje da sačuvaju vid koliko god je to maksimalno moguće.

Postoji li prevencija protiv glaukoma?

– Jedina prevencija protiv ove podmukle bolesti jest doći na oftalmološki pregled, prilikom kojega se mogu otkriti znakove te bolesti. Eventualno i ako netko u obitelji ima već oboljeloga od glaukoma obično i sam napomene tu činjenicu, tako da se posebna pozornost pridaje pregledu takve osobe.

Što je s uzrocima glaukoma, jesu li poznati?

– To  je multifaktorijalna bolest na koju utječu mnogi uzroci, od povišenoga krvnog tlaka, koji je ujedno i jedini uzrok na koji je moguće utjecati i zato njega snižavamo. Za to se koriste kapi za snižavanje očnog tlaka. Ostali faktori rizika jesu određene cirkulacijske smetnje u tijelu, određeni lijekovi, nasljeđe i mnogi drugi uzroci.

Liječenje glaukoma

Kako se liječi glaukom?

– Glaukom se liječi antiglaukomskim kapljicama za snižavanje očnog tlaka, ako ni njima očni tlak nije dovoljno snižen, u terapiju dodajemo još neke kapljice, kombiniramo lijekove, a ako ni sve to ne daje rezultate tada se odlučujemo za operaciju oka. To je krajnja mjera, samo najteži slučajevi idu na operaciju na klinike u Zagreb,  a lakše slučajeve glaukoma obavljamo mi u Županijskoj bolnici u Čakovcu.

No najvažnije je reći da, ako se glaukom otkrije u ranoj fazi, napredovanje bolesti može se zaustaviti, spasiti vid i zadržati kvaliteta života. Bitno ga je prepoznati, dati pravu terapiju i pratiti pacijenta. Svi koji liječe glaukom dobro znaju da je potrebna kontrola svakih šest mjeseci. Tako se prati vidno polje, jer ga glaukom oštećuje, sužavajući ga. Osoba nije svjesna koliko je njezino oštećenje vida dok se ne pregleda njezino vidno polje. Kada čovjek gleda s oba oka, ne zna kakvo mu je stanje vidnog polja. U prometu se znaju dogoditi razne nezgode i zbog suženoga vidnog polja. Danas za bolju dijagnositku postoji i jedna sofisticiranija pretraga, OCT, kojom se skenira očni živac. Uz pomoć te pretrage može se vidjeti stanje očnog živca, koliko je on zapravo oštećen od glaukoma, odnosno sačuvan. Dakle, mnogo toga postoji što možemo danas učiniti za očuvanje svog vida, a prvi je korak temeljiti pregled vida.

dr. Mirna Belovari
dr. Mirna Belovari

Svaki tjedan otkrivaju se jedna-dvije osobe zbog sumnje u glaukom

Besplatno mjerenje očnog tlaka dostupno je i u mnogim optičkim radnjama, mnogi iskoriste tu pogodnost. Dr. Belovari otkrila nam je da je u Bolnicu na pregled došlo nekoliko ljudi iz optika gdje im je izmjeren povišeni očni tlak.

– Dobro je da nam se jave nakon takvih mjerenja s povišenim vrijednostima, ali je potrebno znati: da bi se glaukom otkrio, potrebna su dodatna mjerenja i dijagnostički pregledi da bi se on potvrdio ili isključio. Povišene vrijednosti samo bacaju sumnju da se nešto dešava i zato je važan postupak daljnje obrade. – kaže Belovari.

Svaki tjedan u ambulanti za glaukom u našoj Bolnici pregledaju 25 pacijenata, od čega jedna osoba do dvije postanu “sumnjive” što se tiče  glaukoma. A obično jednom mjesečno imaju i slučajeve s akutnim napadima glaukoma, koji je jako opasan, a dolazi s bolovima i povraćanjem.

Foto: zv

 

Ostavi komentar