U vrtovima diljem Međimurja ljudi spremaju voće i povrće te pripremaju zimnice i džemove koji će se jesti u hladnijem periodu godine. Pitali smo građane kupuju li rađe u shopping centrima, ili su ipak za domaću proizvodnju. Međimurci i Međimurke još uvijek rado spremaju zimnice te vide punu vrijednost u domaćoj izradi.
Violeta Hertelendi, Kotoriba- Kuhamo papriku i slažemo grah salatu. Imamo najstariji prirodni, starinski recept još od naših baka i uvijek ispadne odlično. Zimnica se uvijek pojede do kraja.
Ana Horvat, Gornji Mihaljevec-Imamo vlastiti vrt i uvijek pripremam zimnicu. Kuham pekmeze od juste, šljiva, ajvar od paprike, ciklu i zelje. Radim to za obitelj, dakle vlastite potrebe. Uvijek domaće, prije kupovnog.
Josip Vrbanec, Šenkovec -Rastavljen sam, tako da ne pripremam zimnicu. Nema mi smisla raditi samo za sebe. Ako mi treba kupim ajvar, ali u većini slučajeva imam poznanike koji ga pripremaju pa stigne i do mene.
Đurđa Vidović, Kotoriba -Pripremam zimnicu od paprike, krastavce, miješanu, a pekmeze kuham od šljiva. Sve je domaće, iz vrta i za obiteljske potrebe. Imam pomoć supruga Vinka kojeg moram pohvaliti.
Stjepan Toplek, Žiškovec- Nemam suprugu, tako da mi zimnicu priprema kćerka Draženka. Fino priprema ciklu i ajvar.
FOTO: Dora Vadlja