5.2 C
Čakovec
Subota, 4 veljače, 2023

Povijesni kalendar: prva tiskana knjiga u povijesti

‘Knjige su naočale kroz koje gledamo svijet’, ‘Ideje koje su mi promijenile život dobila sam čitajući’, neke su od poznatih izreka o knjigama, a upravo na današnji dan davne 1452. godine započelo je tiskanje prve knjige, Bibilje, a potrajalo je ‘samo’ tri godine.

Ta zasluga pripada Johannesu Gutenbergu iz Mainza u Njemačkoj, kao i ona izuma tiska. Sin trgovca, radio je kao zlatar sve dok nije prikupio potreban kapital za tiskanje knjiga, a također mu se pripisuju izumi stroja za lijevanje metalnih slova za tiskanje te izum tiskarske preše.

Ukupno je otisnuo 150-180 primjeraka Biblije, od toga tri četvrtine na papiru, a ostatak na pergamentu. Prodavala se po cijeni 30 florina (zlatnika), a do danas je ostalo sačuvano 48 primjeraka koji se čuvaju diljem Europe i Amerike, no ne i u Hrvatskoj.

Bogato ukrašena raznim bojama, inicijalnim slovima na početku poglavlja i mnogim minijaturama, također se nazivala i ‘Biblija sa 42 retka’ jer je većina stranica imala 42 reda.

Gutenbergova Biblija je tiskano izdanje službenog latinskog prijevoda Svetoga pisma onoga vremena, tzv. Vulgate (lat. ‘vulgus’ – narod, namijenjena puku) koju je načinio naš zemljak sv. Jeronim u 5. stoljeću.

Zanimljiva povijesna slučajnost ili čak kuriozitet je činjenica da je autor Vulgate, sv. Jeronim (najvjerojatnije rodom iz kninskog kraja), preminuo na današnji dan, dan na koji je Gutenberg počeo tiskati bibliju.

Tridentski sabor (devetnaesti ekumenski sabor Katoličke Crkve) 1563. godine proglasio je Jeronimov latinski prijevod Vulgate dogmatski ispravnim te je kao službeni prijevod Katoličke Crkve ušao u sve liturgijske knjige, a upravo je taj prijevod tiskao Gutenberg stoljeće ranije.

 

Izvor: Najbar-Agičić, Magdalena. Povijest novinarstva. Sveučilište Sjever. Koprivnica. 2015., Wikipedia

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,693SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE