Velika Britanija odobrila cjepivo protiv koronavirusa

Ilustracija - istrazivanje cjepiva za covid-19. Americka farmaceutska tvrtka Pfizer objaviila je u ponedjeljak da je njihovo cjepivo za koronavirus izuzetno efektivno, tocnije efektivnije od 90%. Pfizer cjepivo razvija u suradnji s njemackom tvrtkom BioNTech. Na temelju najava, dvije tvrtke bi do kraja godine mogle isporuciti do 50 milijuna doza cjepiva u svijetu te do 1,3 milijarde doza u 2021. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Velika Britanija prva je odobrila cjepivo protiv koronavirusa, a riječ je o cjepivu proizvođača Pfizer/BioNTech, javlja BBC kako prenosi Večernji list.

Prva je to država koja je odobrila cjepivo ovog proizvođača, a s cijepljenjem kreće već idući tjedan. Britanski regulator MHRA kaže kako je cjepivo 95 posto učinkovito te da je sigurno za uporabu od idućega tjedna.

Učinkovitost kod onih starijih od 65, koji su visokorizična skupina od koronavirusa, viša je od 94 posto. Velika Britanija naručila je 40 milijuna doza, što je dovoljno za cijepljenje 20 milijuna ljudi budući da se cjepivo prima dva puta.

Deset milijuna doza bit će dostupno vrlo brzo jer u idućim danima prve doze trebaju stići u Veliku Britaniju, prenosi Večernji list.

Ostavi komentar