8.9 C
Čakovec
Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Danas se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu pod sloganom ‘nismo nevidljivi’

Danas se u svijetu obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, kojeg je proglasila Opća skupština Ujedinjenih naroda 2007. godine.

Ujedinjeni narodi obilježavaju taj dan kao sredstvo za afirmaciju i promicanje punog ostvarivanja svih ljudskih prava i temeljnih sloboda za osobe s autizmom na svijetu. Napredak je postignut, ne samo zahvaljujući mnogim nevjerojatnim zagovornicima autizma koji su neumorno radili na prenošenju proživljenog iskustva autističnih osoba u širi svijet.

Upravo današnji dan dodatno naglašava važnost podizanja javne svijesti o autizmu.

Nismo nevidljivi

Savez udruga za autizam Hrvatske ove godine obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu uz slogan ‘nismo nevidljivi’.

Ovaj slogan, koji će biti zajednički mnogim organizacijama u području autizma diljem cijele Europe, jasno ukazuje i na probleme i izazove s kojima se suočavaju autistične osobe u RH, poručili su iz Saveza.

Iako se ponekad čini da smo različiti, istina je da nas više toga povezuje nego razdvaja. Naše glavne potrebe su univerzalne: ljubav, obrazovanje, prijateljstvo, inkluzija, igra, dostojanstven život, strpljenje, prihvaćanje, rad… To je osnovno što svima treba, bez obzira na osobine i posebnosti. Neka Svjetski dan svjesnosti o autizmu bude podsjetnik da svatko od nas ima svoju ulogu u stvaranju inkluzivnog društva, priopćili su iz zagrebačkom Centra za autizma.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE