Rat u Ukrajini: Počela evakuacija ranjenika iz Azovstala, umjesto embarga carine na rusku naftu

Photo by Elena Mozhvilo on Unsplash

17. svibanj 2022. – Dnevni izvještaj rata u Ukrajini našeg novinara Josipa Šimunka donosimo u nastavku: 

Danas je 83. dan ruske agresije u Ukrajinu. Počela je evakuacija ranjenih ukrajinskih boraca iz čeličane Azovstal. Ukrajinski predsjednik Zelenski je u svojem noćnom obraćanju uz ostalo rekao: – Trebamo žive heroje, a ne mrtve“. Prema izvješćima,  trebala bi uslijediti razmjena ruskih i ukrajinskih ratnih zarobljenika. 

Pojedini ruski dužnosnici smatraju da bi da bi Rusija trebala razmisliti o smrtnoj kazni za borce bataljuna Azov. Među ukrajinskim borcima koji su evakuirani iz čeličane Azovstal nalaze se i pripadnici Azova.

Glasnogovornik Kremlja Peskov rekao je da će ukrajinski borci koji su se predali u čeličani biti tretirani u skladu s međunarodnim pravom, što je osobno garantirao Putin.

Prema britanskim izvorima, Rusija je zatražila od svog Vrhovnog suda da ukrajinsku pukovniju Azov proglasi terorističkom organizacijom, prenosi BBC. 

Američki Senat podržao je u ponedjeljak zakon o 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini s 81 glasom za i 11 protiv. To je prvo od tri glasanja da bi zakon postao punovažan. 

Prema ruskim izvorima, Ukrajina se povukla iz pregovaračkog procesa, navodi se da Rusija i Ukrajina ne vode mirovne razgovore “ni u kojem obliku”.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da treba uzeti u obzir turske rezerve prema ulasku Finske i Švedske u NATO, što znači da treba pregovarati. 

Američko ministarstvo financija objavilo je da će predložiti da europske zemlje umjesto embarga uvedu carine na rusku naftu, što je brži mehanizam. Kako je poznato, europske zemlje koje ovise o ruskoj nafti ne mogu se dogovoriti o modelu embarga. 

Europska unija će nastaviti pomagati Ukrajinu vojnom opremom, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovorao je  s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom. Tema razgovora bila je potpora Francuske Ukrajini, ali i postupak prijema Ukrajine u Europsku uniju.

Istočno bojište

Ukrajinske snage odbile 11 napada na Donjeck i Luhansk u posljednja 24 sata uništivši opremu ruskih jedinica, uključujući pet tenkova, jedan proturaketni sustav, šest topničkih sustava i 12 borbenih oklopnih vozila. 

Ukrajinski vojnici napreduju prema sjeveru i sjeveroistoku Harkiva, prema gradu Vovchansk, uz granicu Rusije i Ukrajine, od koje su udaljeni tri do četiri kilometra. Ruske snage su od grada Harkiva odmaknute blizu četrdeset kilometara i više ne mogu djelovati topovima na grad. 

Ruske snage i dalje napadaju grad Severodonjeck, no bez većeg uspjeha. 

Ukrajinske snage krenule su u protuofanzivu kod Izjuma, zna se da se vode borbe, no za sada nema podataka s tog područja. Na pravcu prema Izjumu i Slavjansku Rusija ima najjače snage, dvadesetak borbenih bataljunskih skupina. Ako ih ukrajinske snage uspiju potisnuti, Rusija bi mogla izgubiti Donbas. 

Ruski zrakoplovi su navodno  “uništili civilnu i vojnu infrastrukturu u istočnoj operativnoj zoni i industrijske objekte duboko u Ukrajini”. 

Južno bojište

“Nadamo se da ćemo moći spasiti živote našim momcima”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak navečer u video obraćanju.  “Među njima ima i teško ranjenih. Pruža im se pomoć. Ukrajini su potrebni živi ukrajinski heroji”, ponovio je. 

Više od 260 vojnika, od kojih su neki teško ranjeni, napustilo je Mariupolj u ponedjeljak. Ozlijeđeni vojnici stigli su grad Novoazovsk.

“Garnizon ‘Mariupolj’ ispunio je svoju borbenu zadaću”, navodi se u priopćenju Glavnog stožera Oružanih snaga Ukrajine uz najavu evakuacije.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Anna Maliar rekla je da su 53 teško ozlijeđena borca ​​odvezena u bolnicu u Novoazovsku koji je pod ruskom kontrolom, a još 211 boraca evakuirano je humanitarnim koridorom u Olenivku, područje pod kontrolom proruskih pobunjenika. Dogovara se razmjena svih evakuiranih ukrajinskih boraca i ruskih zarobljenika, dodala je. U čeličani Azovstalj preostalo je još oko 600 branitelja.  

Ukrajina je uništila rusko skladište goriva u blizini Černobajevke u Hersonskoj oblasti, javlja Kyiv Independent.

Ukrajinske snage  uništile  su  ruske protuzračne raketne sustave, tenkove, vojnu opremu i 29 vojnika.

Zapadno bojište

Ukrajinske zračne snage objavile su u utorak da je ruski krstareći projektil lansiran s mora pogodio infrastrukturne mete kod Lavova na zapadu zemlje, dok je  ukrajinska  protuzračna  obrana oborila tri projektila.

Po riječima regionalnog guvernera, pogođena je željeznička infrastruktura. Rusko ministarstvo obrane objavilo je da su njegove rakete pogodile i uništile američke i europske pošiljke oružja u regiji Lavova na zapadu Ukrajine.

Ostavi komentar