Povijesni kalendar: Ivan Pavao II. posjetio Hrvatsku, misa okupila pola milijuna ljudi

papa marija bistrica
Papa Ivan Pavao II. u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke, Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Pravog imena Karol Józef Wojtyła, 264. je nasljednik apostola Petra, poznatiji kao Sveti Ivan Pavao II., jedan je od najmlađih papa novijeg doba te je njegov pontifikat među najduljima u povijesti.

Njegova osobna toplina, prirodna karizma i neposrednost snažno su djelovale preko suvremenih elektroničkih medija, ponajviše TV-a, čime je širio svoju poruku i u najzabitijim dijelovima planeta Zemlje.

Prvi je papa koji je ušao u džamiju i sinagogu, promicao mir te je zagovarao pravo svakog naroda na svoju državu, samostalnost i suverenost.

Pontifikat mu je trajao 26 godina, pri čemu je posjetio 130 država, između čega 3 puta i Hrvatsku: 1994., 1998. i 2003. godine.

Upravo je na današnji dan, 2. listopada 1998. godine stigao u zračnu luku u Zagrebu gdje je, nakon pozdravnog govora, također govorio vjernicima pred zagrebačkom katedralom.

Već sljedeći dan na svetoj misi u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke blaženim je proglasio kardinala Alojzija Stepenica ispred 500.000 vjernika.

Nakon toga zaputio se na Pantovčak gdje se susreo s državnim vrhom. Posljednji dan posjetio je Split, a svetu misu održao je na splitskom Žnjanu uz more gdje se okupio otprilike isti broj ljudi.

Četiri godine ranije, kada je prvi put posjetio Hrvatsku, na zagrebačkom hipodromu je predvodio svetu misu na kojoj je prisustvovalo gotovo milijun vjernika.

Treći put je posjetio Hrvatsku 2003. godine, na svojem 100. putovanju izvan Italije i Vatikana.

Omiljeni papa našeg doba u svojim je obraćanjima na svetoj misi uvijek govorio nekoliko rečenica i na hrvatskom jeziku.

Posebno dirljiv je bio susret s vjernicima u najstarijem hrvatskom marijanskom svetištu Gospe od Otoka u Solinu. Ondje je zajedno s mladima otpjevao pjesmu “Rajska Djevo Kraljice Hrvata.”

Papa Ivan Pavao II. imao je poseban odnos s Hrvatskom. Zanimljivost je da se rodio u gradu Wadowice, u dijelu Poljske koji se zove i Bijela Hrvatska. Tijekom svojeg života aktivno se zalagao za ostvarenje hrvatske težnje za samostalnom državom i za prestanak ratova na području Jugoslavije.

Službeno je priznao Hrvatsku kao neovisnu državu 13. siječnja 1992. te joj time pružio višeslojnu i trajnu političku potporu. Upravo je njegov pristanak bio odlučujućim činiteljem kod međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, a sve do svoje smrti ostao je zagovornikom i prijateljem naše države u svim političkim i društvenim mijenama.

U Selcima na otoku Braču 1997. podignut je u Europi prvi spomenik Ivanu Pavlu II. u prirodnoj veličini. Prilikom sprovoda, na njegovom lijesu je bila knjiga evanđelja, koju je dobio na dar prigodom trećeg posjeta Hrvatskoj. Pred Trsatskim svetištem je postavljen prvi spomenik papi Ivanu Pavlu II. nakon njegove smrti, na mjestu gdje je bio hodočasnik tijekom 3. posjeta Hrvatskoj.

Sve ovo pokazuje veliku ljubav i povezanost omiljenog pape i Hrvata.

 

Izvor: Wikipedia

Ostavi komentar