Danas obilježavamo Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti obilježava se 11. veljače 

Žene se stoljećima zanimaju za znanost i bave se njome, od drevnih kemičarki koje miješaju parfeme do astrologinja koje uče o planetima i zvijezdama. No, nažalost, tijekom godina žene nisu dobile jednake mogućnosti za obrazovanje ili posao u znanosti, često rade bez ikakvih priznanja za svoja otkrića. Kao i u mnogim područjima, žene su bile nepoželjne, pa čak i diskriminirane kada je u pitanju njihovo sudjelovanje u znanosti.

Kada je 1903. godine Pierre Curie inzistirao da se njegova Nobelova nagrada za fiziku podijeli sa njegovom suprugom Marie, svijet je počeo polako napredovati. No, čak se i Marie Curie preselila u Francusku iz svoje rodne Poljske kako bi pronašla priliku steći znanstveno obrazovanje i postati profesorica, jednostavno zato što je bila žena u kasnom 19. stoljeću.

I sada, više od 100 godina kasnije, žene i djevojke u znanosti i dalje obično imaju manje prilika, manje poštovanja, manje laboratorijskih prostora, manje stipendija i niže plaće od svojih muških kolega. Svrha Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti je pokušati uravnotežiti ovaj rodni jaz podizanjem svijesti i promicanjem dobrobiti žena i djevojaka koje sudjeluju u znanosti.

Godine 2015. Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela je odluku o uspostavljanju Međunarodnog dana žena i djevojaka u znanosti kako bi istaknula i promicala vitalnu ulogu koju žene imaju u području znanosti. U suradnji s partnerima iz civilnog društva i društva, kao i institucijama, UNESCO i UN Women odgovorni su za provedbu aktivnosti i promocije tog dana.

Budući da žene čine samo oko 35% radnika u raznim STEM područjima (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika), potrebno je da roditelji, učitelji i škole počnu uključivati ​​djevojčice u ove discipline u mlađoj dobi. Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti promiče potpun i jednak pristup i sudjelovanje u znanosti, kroz obrazovanje, mogućnosti, financije i više.

Izvor: The Days of the Year 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE