Čak i Kuba se uzda u vlastitu proizvodnju cjepiva, a mi u EU administraciju

kuba
Kuba se uzda u se i u svoje cjepivo.

Nevjerojatnu vijest iz Kube donosi Jutarnji list. Kao i mnoge druge zemlje u svijetu Kuba pokušava razviti i proizvesti domaće cjepivo protiv koronavirusa.

Dagmar Garcia Rivera, direktorica istraživačkog odjela na Institutu za cjepiva Finlay u Havani, kazala je da se čini da je jedan od pet kubanskih kandidata za cjepivo, Soberana 2, vrlo učinkovit i da ulazi u završnu fazu kliničkih ispitivanja.
– Ovo je prvo kubansko i latinoameričko cjepivo koje je prešlo u fazu 3 ispitivanja, ponosno je izjavila Garcia na konferenciji za novinare. Kliničko ispitivanje faze 3 uključivat će 44.000 ljudi i posljednji je test cjepiva prije nego što bude poslano na odobrenje nacionalnoj regulatornoj agenciji Kube, Centru za državnu kontrolu lijekova, opreme i medicinskih proizvoda (CECMED).

Kuba čak ni ne pokušava kupiti cjepiva protiv covida od multinacionalnih farmaceutskih kompanija. Niti su se potrudili prijaviti se u inicijativu o podjeli doza COVAX pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije, koja osigurava besplatna ili jeftina cjepiva zemljama s niskim resursima. – Pripremaju se proizvesti 1-2 milijuna doza svakog mjeseca. Iako je usred devizne krize koja je ograničila uvoz vitalnih sirovina za proizvodnju cjepiva, kaže da je zemlja na putu da u travnju ima na raspolaganju milijun doza.

Kubanska vlada već govori o distribuciji cjepiva Iranu, Meksiku i Venezueli. Dužnosnici kažu kako se nadaju da će proizvesti dovoljno cjepiva koja bi se mogla distribuirati i u druge dijelove svijeta. A mi se pouzdali u EU, a ona u farmaceutske divove i sad čekamo cjepivo kao ozebli sunce!

 

Ostavi komentar