EURO: Hrvatska – Engleska danas od 15 sati! Koji sastav će izvesti Dalić?

Nogometna reprezentacija Hrvatske ove nedjelje starta na EURO-u protiv Engleske, u prvoj utakmici skupine D koja se od 15 sati igra u Londonu na kultnom Wembleyu (HTV 2). 

Nakon jučerašnjeg šoka zbog spašavanja života danskom igraču Christianu Eriksenu, nadamo se da će ostatak inače ‘specifičnog’ EURO-a koji kasni godinu dana ipak biti ponajviše u znaku nogometnih uzbuđenja.

Obično je kod nas sve drugo završilo kad je nogomet u pitanju, samo se pratilo i gledalo svjetsko ili europsko nogometno prvenstvo. 

Međutim zbog korone ove godine još uvijek traju amaterska nogometna natjecanja u našem kraju, tako da će se raspored i tih utakmica prilagođavati utakmicama Hrvatske koja prvu fazu EURO 2020. igra od kraja ovog tjedna u Engleskoj i Škotskoj.

Koliko možemo na ovom EP-u? 

Još uvijek nema prave nogometne euforije, ali sigurno će od ove nedjelje 13. lipnja kada Vatreni igraju prvu utakmicu sve opet i u Međimurju biti u znaku crveno bijelih kvadratića.

Engleska i Hrvatska igraju na Wembleyu s početkom od 15 sati.

U petak 18. lipnja od 18 sati Hrvatska igra u Glasgowu sa Češkom i u utorak 22. lipnja od 21 sat s drugim domaćinom Škotskom.

Što mogu naši teško je reći u ovom trenutku, posljednje utakmice nisu dale razloga za previše optimizma, ali prema posljednjim vijestima atmosfera i forma je sve bolja. 

Najviše se naravno priča oko sastava koji će istrčati protiv Engleske.

Lome se koplja oko špice napada, jer u zadnjim utakmicama teško postižemo golove.

Najviše se zadnja dva dana u vrhu špice spominje Rebić, a ne Petković kojeg je Dalić često spominjao kao prvu opciju. Perišić je siguran za početni sastav, a izgleda da će od prve minute zaigrati i Kramarić.

Što se tiče veznog reda Dalić se izgleda odlučio za trojku: Brozović-Kovačić-Modrić.

I tu je najviše priče oko toga tko će od njih tri biti ofenzivniji, jer sva trojica igraju u svojim klubovima nešto defenzivnije role.

Ostaje za vidjeti hoće li više prostora u igri prema naprijed dobiti Modrić ili Kovačić ili će i tu biti neka treća igračka opcija npr. ipak Vlašić umjesto Kovačića. 

I na kraju naša najbolnija točka – obrana. Stoperi i bočni igrača su nam dosta veliki problem u zadnje dvije godine, puno smo primali golova, pa ostaje za vidjeti kako će biti ovaj put. 

U zadnji trenutak nametnuo se mladi Gvardiol kao rješenje na lijevoj strani, ali ostaje za vidjeti hoće li istisnuti Barišića ili Ćaletu-Cara. Desno u obrani igrati će Vrsaljko i Vida. Livaković je siguran na golu.

Stoga bi početni sastav za Engleze mogao izgledati:

Livaković – Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol – Brozović, Kovačić – Kramarić, Modrić, Perišić – Rebić.

Bilo kako bilo spomenuli smo 13-14 igrača koji su u prvom planu i u prvoj utakmici teško je očekivati da će izbornik posegnuti za nekim iznenađenjem. Inače u kadru je 26 igrača.

Izbornik Dalić realno i staloženo je krenuo u ovaj projekt, po svemu sudeći to je prenio i na reprezentaciju, tako da tek treba vidjeti koliko možemo na ovom turniru.

Što se tiče domaćina i prvog protivnika Engleske, engleski tabloidi opet nas uglavnom podcjenjuju, dok oni analitičniji i uravnoteženiji mediji upozoravaju da neće biti lako.

Međutim, generalno svi očekuju ne samo da Engleska dobije Hrvatsku, već se traži i puno više toga, ulazak u samu završnicu.

Englezi su odlični u napadu, vrlo dobri u veznom redu, ali također kao i naši ne baš uvjerljivi u obrani jer nisu kompletni.Vidjet ćemo kako će to izgledati na terenu.

Nakon toga slijedi Češka koja je nakon male krize opet jako dobra i ne bi je trebalo nikako podcijeniti, a isto vrijedi i za Škotsku, koja igra čvrst i borben nogomet koji nam ne odgovara previše.

Inače, u nokaut-fazu natjecanja prolaze svi prvoplasirani i drugoplasirani iz grupa, te 4 najbolje trećeplasirane reprezentacije. Nadamo se da će naši biti među njima.

Svi prijenosi na HTV-u

Euro 2020 opet se vraća na 2. program HTV-a, tako da se sve utakmice s EP-a mogu pratiti u sklopu programa kojeg su nazvali Europeo.

Veliki broj kafića u Međimurju priprema gledanje utakmice na svojim terasama, a u Prelogu će biti veliki ekran i navijačka zona kraj Doma kulture.

Ostavi komentar