Na ulasku u Mursko Središće postavljen je semafor „palim crveno“

U Gradu Mursko Središće trenutno se provodi projekt aglomeracije i kako se saniraju ulice, tako se traži rješenje za siguran promet na dobrobit stanara, pješaka i vozača.

U tu je svrhu danas održan sastanak i obilazak terena na kojem su sudjelovali gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak sa suradnicima i predstavnici Hrvatskih cesta, Policijske uprave Međimurke i Županijske uprave za ceste.

Na ulasku u Mursko Središće postavljen je semafor „palim crveno“ i semafor za pješački prijelaz koji će sva vozila koja voze na ulazu ili izlazu iz grada brzinom većom od 50 km/h zaustaviti, a također će omogućiti i siguran prijelaz preko zebre svim pješacima.

Kamera za nadzor brzine će se preseliti na lokaciju bliže centru, pa će se tako brzina kontrolirati cijelom glavnom ulicom i spriječiti ubrzavanje prema centru. Ista će kamera i riješiti pitanje raskrižja ulice J.B.Tita s Tekstilnom ulicom i Ulicom Marka Kovača, pošto će se kamerom regulirati brzina prolaska vozila tim raskrižjem, što je prepoznato kao ključni dosadašnji problem. Daljnja sigurnost mještana osigurat će se „palim crveno“ semaforom na raskrižju Ulice Marka Kovača i ulica Slatine i Poljske, koji će zaustavljati sve koji voze više od 50 km/h, a ujedno i osigurati siguran prijelaz pješacima.

Osim toga, na ulazu u naselja postavit će se vibro trake, a kod doma za starije u Murskom Središću, na križanju Ulice Vladimira Nazora i Frankopanske ulice postavit će se svjetleća konzola koja će upozoriti na pješački prijelaz. Kao moguće rješenje razmatralo se i postavljanje širokih usporivača, međutim, pošto se u ulici nalazi i Dom zdravlja i to je linija kojom prolaze kola hitne pomoći, to nije dozvoljeno.

Što se Ulice Vladimira Nazora tiče, čitava će se rekonstruirati, s novim slojem asfalta i novim pješačkim stazama s obje strane ulice, a osim aglomeracije, zamijenit će se i plinske i vodovodne instalacije. Svi bi radovi trebali biti završeni s 1. prosincom. Pješačka staza u planu je i za Poljsku ulicu, a također će se brzina, kao i u Ulici Matije Gupca, ograničiti na 40 km/h. Semafori u samom centru naselja trebali bi se postaviti 2022. godine, a u Martinskoj ulici postavit će se pješački prijelazi.

Sigurnost se neće povećati samo u Murskom Središću, već i u okolnim naseljima. U Štrukovcu je već postavljena kamera za nadzor brzine, a osvijetlit će se i pješački prijelazi. Gotova je i javna nabava  za pješačko – biciklističku stazu od Slemenica do Murskog Središća, a radovi će se izvoditi u četiri faze.

Prva faza bit će od križanja Selnica do križanja Merhatovec, druga faza od Žiškovca do Slemenica, treća faza od Štrukovca do Murskog Središća, a četvrta od Štrukovca do Žiškovca. Pripremni radovi održat će se ove godine, jer od 15. studenog nastupa razdoblje zimske službe. Radovi će se nastaviti u ožujku godine 2022. Kako je postavljena velika fekalna cijev između Peklenice i Murskog Središća, u planu Županijske uprave za ceste za 2022. godinu je i izgradnja pješačko biciklističke staze između ta dva naselja, a godinu kasnije bi se trebala izgraditi i između Murskog Središća i Hlapičine. Time će se trajno riješiti pitanje sigurnosti prometa u Murskom Središću.

A međudržavna pitanja koja dolaze u perspektivi, poput ulaska Republike Hrvatske u zonu Schengena i određivanja točke spajanja i usuglašavanja Republike Hrvatske i Republike Slovenije glede izgradnje zaobilaznice i mosta u Murskom Središću, prometnu situaciju učinit će još povoljnijom. (GMS)

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE