10 C
Čakovec
Četvrtak, 18 travnja, 2024

Jedan punjač za sve elektroničke uređaje, ali tek od 2024. godine

Zahvaljujući odobrenju Europskog parlamenta europski potrošači uskoro će moći koristi jedan punjač za elektroničke uređaje.

Nova Direktiva, usvojena u utorak na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Dio je šireg nastojanja EU-a da smanji količinu elektroničkog otpada i omogući potrošačima da kupuju održivije elektroničke uređaje.

Od kraja 2024. svi mobilni telefoni, tableti i fotoaparati koji se prodaju u Europskoj uniji morat će biti opremljeni USB-C utorom za punjenje. Tom će obvezom od proljeća 2026. biti obuhvaćena i prijenosna računala.

Zahvaljujući novim pravilima potrošači više neće trebati novi punjač za svaki novi uređaj, jer će moći upotrebljavati jedan univerzalni punjač za cijeli niz malih i srednjih elektroničkih uređaja.

Bez obzira na to tko ih proizvodi, svi novi mobilni telefoni, tableti, digitalne kamere i fotoaparati, bežične slušalice, prijenosne konzole za videoigre, prijenosni zvučnici, čitači e-knjiga, bežične tipkovnice i računalni miševi, prijenosni uređaji za navigaciju i prijenosna računala koji se pune pomoću kabela te rade uz napajanje od najviše 100 vata morat će biti opremljeni USB-C utorom.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE