Tko je to branio Kotoribu?

Predsjednik Zajednice braniteljskih udruga Međimurske županije Željko Tomašić poslao je oštru reakciju na tekst koji je objavila Općina Donja Dubrava na svojim stranicama, a koju smo mi i mi prenijeli OVDJE.
Tomašićevo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Poštovani,
u članku objavljenom 24.03.2024. na službenim mrežnim stranicama Općine Donja Dubrava pod nazivom „Održan sabor UDVDRa Donja Dubrave“ je navedeno nekoliko krivih informacija, te glede cjelovitog i istinitog informiranja javnosti molimo da se objavi ispravak tj. demanti, kako slijedi.

Već u samom naslovu je spomenuta „UDVDR-a Donja Dubrava“, „Jučer, 23. ožujka, u Donjoj Dubravi, u prostorima Udruge u podrumu Zalana, održan je redovni godišnji izvještajni sabor UDVDR-a Donje Dubrave.“ netočno je naveden naziv udruge što Zakon o udrugama zabranjuje. Naime UDVDR-a Donja Dubrava ne postoji, tj. nije upisana u Registar udruga RH.

Nadalje u tekstu Osim članova udruge saboru su prisustvovali i Stjepan Horvat, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata MŽ, Dražen Tkalec, tajnik Udruge,…“ je također naveden pogrešan naziv udruge, jer „Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata MŽ“ ne postoji, niti je upisana u Registar udruga RH.

Prema navedenim imenima dužnosnika udruge očigledno se radi o Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata podružnica međimurske županije, pa je slijedom toga redovni godišnji izvještajni sabor održala Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata podružnica Međimurske županije – ogranak Donja Dubrava.

Nadalje u članku se navode gosti, pa između ostalog piše da su bili nazočni „… predstavnici branitelja Kotoribe…“ ? Pretpostavljamo da se radi o hrvatskim braniteljima koji žive na području Kotoribe, jer nepoznato je od koga su ti branitelji branili Kotoribu?

Nadalje u članku se spominje „…predsjednik Udruge Neven Lisjak“? Dotični je vjerojatno predsjednik ogranka UDVDR PMŽ, pa prema tome nije ovlaštena osoba za predstavljanje udruge, a još manje „predsjednik udruge“.

Zakon o udrugama nalaže da udruga djeluje i sudjeluje u pravnom prometu isključivo pod nazivom pod kojim je upisana u registar udruga. Ne cijenimo radi li se o omašci ili namjeri, ali se očigledno radi o dezinformiranju javnosti posebno hrvatskih branitelja, koje u javnosti već poprima elemente tendencije, te je nužno cjelovito i istinito informirati javnost kako se ne bi stvarala kriva slika o hrvatskim braniteljima.

U Međimurskoj županiji osim udruga HRVI (HVIDR-e i oboljelih od PTSP-a) djeluje još:
− Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata podružnica Međimurske županije
− Udruga veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata – Čakovec
− Krovna udruga veterana 54. samostalne pješačke bojne Međimurske županije − “VETERAN” – društvo branitelja Domovinskog rata
− Udruga branitelja hrvatskih željeznica sjever
− Zajednica braniteljskih udruga Međimurske županije

U Registar je još nekoliko udruga upisalo djelatnost „Branitelji – veterani Domovinskog rata“.
Jedino Društvo „VETERAN“ ima sjedište u Vukanovcu, Općina Gornji Mihaljevec, sve druge udruge, osim HVIDR-e Mursko Središće i HVIDR-e Prelog imaju sjedište u Čakovcu.

Tvrdnje nekih Općina, kao u predmetnom tekstu Općina Donja Dubrava, kako imaju udruge hrvatskih branitelja su stoga deplasirane, neistinite i ne doprinose očuvanju digniteta hrvatskih branitelja, već se branitelji koriste za realizaciju osobnih i političkih ciljeva i ambicija pojedinaca.

S poštovanjem, srdačno!
Predsjednik ZBUMŽ
umirovljeni pukovnik
Željko Tomašić, mag.ing.aedif

Spomen obilježje međimurskim braniteljima u Čakovcu

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE