U Čakovcu u ožujku starta Škola nepušenja: Pušači, prijavite se!

U tjednu psihologije koji se održava u veljači svake godine, organizirana je konferencija povodom pokretanja Škole nepušenja.

U ožujku 2023. godine aktivirat će se Škola nepušenja u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije na adresi  I. G. Kovačića 1 e u Čakovcu. Održat će se u grupi do maksimalno 12 osoba, a za sve koji su odlučili i žele prestati s ovom ružnom i nadasve štetnom navikom. 

Od pušenja godišnje umre 8 milijuna ljudi 

O organizaciji i školi govorile su prim. Marina Payerl-Pal, dr. med., specijalist kliničke mikrobiologije s parazitologijom, ravnateljica Zavoda, Diana Uvodić-Đurić, dr. med., spec. školske med., subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti i Berta Bacinger Klobučarić, prof., klinička psihologinja. 

Prema podacima WHO globalna epidemija pušenja godišnje uzrokuje oko 8 milijuna smrti, a među njima je i preko milijun nepušača koji umiru zbog posljedica pasivnog pušenja. Smatra se da svakih 8 sekundi u svijetu jedna osoba umre od posljedica štetne uporabe duhanskih proizvoda. Duhanski dim sastoji se od 7000 različitih kemijskih spojeva, od kojih je više od 70 kancerogeno. Navike pušenja najčešće se razvijaju u adolescentnoj dobi dok su obolijevanje i smrtnost najizraženiji u srednjoj i starijoj odrasloj dobi. 

Najveći efekt prestanka upravo na grupnoj podršci 

Pušenje je bolest ovisnosti pa se nakon prestanka pušenja javljaju apstinencijske smetnje koje znaju biti veoma neugodne i mnoge pušače odvrate od namjere prestanka pušenja. U procesu odvikavanja dragocjena je stručna pomoć, stoga su se škole nepušenja pokazale kao dobar način motivacije i podrške pušačima za realizaciju dobre odluke – prestanka pušenja. 

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije pokrenut će prvi ciklus Škole nepušenja u ožujku ove godine kako bi i na taj način doprinijeli smanjenju štetnih posljedica bolesti ovisnosti. Zainteresirani se mogu prijaviti na telefone: 099 494 5710 ili 098 242 877bili na e-mail: [email protected]

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE