0.1 C
Čakovec
Srijeda, 1 veljače, 2023

Imendan slavi Dragoljub, obilježava se dan Svetog Franje Paulskog

Prema Katoličkom kalendaru 2. travnja imendan slavi Dragoljub, a slavi se Franjo Paolski.

Dragoljub je muško ime, u Hrvatskoj većinski hrvatsko, ali i srpsko, crnogorsko te romsko. Ime Dragoljub dosta je često ime (među prvih tisuću) u Hrvatskoj, gdje danas živi oko tisuću ovakvih imenjaka, piše ActaCroatica.

Ime Dragoljub relativno je češće na sjeveru države, složeno je od osnova sa značenjem drag i ljubak. Drugi oblici ovog imena su Dragoje, Dragoj, Dragojla, Dragojlo i Dragolj.

Sveti Franjo Paulski je talijanski pustinjak, redovnik prosjak i katolički svetac. Osnivač je Reda najmanjih (lat. Ordo Minimorum, tal. Ordine dei Minimi).

Sv. Franji pripisuju se brojna čudesa, proročanstva i čitanje misli. Prema legendi, jednom je preplovio Mesinski tjesnac na vlastitom ogrtaču, zato nije ni čudo što mornari zazivaju sv. Franju kad im more prijeti prevrnuti brod, pišu sveci.net.

Poruka sv. Franje Paulskog sastojala bi se u onome što je zapisano na jednom njegovu vrlo starom portretu, a to je Caritas et Humilitas – ljubav i poniznost, a to su baš evanđeoske kreposti koje Krist uči riječju i primjerom.

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,689SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE