10.3 C
Čakovec
Subota, 18 ožujka, 2023

Lenartovo u Goričanu: Proslava 104. godišnjica Goričanske republike

U nedjelju, 6. studenoga 2022. godine proslavom Lenartovog u Goričanu obilježiti će se 120. godišnjica postojanja Limene glazbe Goričan te 104. godišnjica Goričanske republike.

Okupljanje će biti u 9:30 sati na Trgu svetog Leonarda nakon čega će se položiti vijenac i upaliti svijeće kod spomen-ploče poginulima u događanjima u studenome 1918. godine u Goričanu. U ovome će, uz predstavnike Općine, sudjelovati i Limena glazba Goričan, Limena glazba Letenye, KUD Goričan, DVD Goričan, Cehovsko društvo sv. Leonarda Goričan, župni caritas „Betanija“ te Zrinska garda Čakovec.

Okupljeni će, potom, zajedno u povorci krenuti put crkve sv. Leonarda u kojoj će u 11:00 sati početi proštenjarska sveta misa koju će predvoditi vlč. prof. dr. Nenad Malović uz suslavljenje ostalih svećenika iz Preloškog dekanata i župe Goričan. Nakon mise, u podne, svoj kulturno-umjetnički program izvesti će članovi Limene glazbe iz Goričana i Letenya, crkveni zbor župe sv. Leonarda, izložiti će se i radovi učenika OŠ Goričan – njihovo viđenje Goričanske republike, koje će pripremati zajedno s učiteljem Emanuelom Varovićem. Prigodnim recitacijama učenika prisjetiti ćemo se ovog tako važnog povijesnog događaja za Goričan ali i cijelo Međimurja – Goričanske Republike. O tome će govoriti prof. emeritus dr. Stjepan Hranjec te prof. dr. Juraj Kolarić.

U 13:00 sati u Pastoralnom centru biti će otvorenje izložbe fotografija „120 godina Limene glazbe Goričan“ a nakon toga domjenak za sve uzvanike u Domu kulture Goričan.

Veliki je ovo događaj za naše mjesto, stoga vas uz rečenicu jednog mještanina Goričana koji je rekao: „Žal mi je bilo dok su nam zeli zvone, ali sam bil srečen jer smo meli svoju Republiku“ pozivamo da svojim prisustvom uveličate ovu manifestaciju.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,022FanoviLajkaj
617SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE