Jagode su zbog svog okusa, bajnog mirisa i savršenog izgleda jedna od najomiljenijih vrsta voća za sve generacije. Njihova sezona traje od početka proljeća, pa sve do kraja ljeta, ovisno o geografskom položaju i klimatskim uvjetima, što varira ovisno o vrsti jagoda i regiji u kojoj se uzgajaju.
U nekim dijelovima svijeta, poput Sjeverne Amerike, sezona jagoda može trajati do kasnog ljeta ili rane jeseni. Također, moderan uzgoj postupci omogućuju proizvodnju jagoda tijekom cijele godine u nekim dijelovima svijeta, unatoč sezonskim ograničenjima. U našim vrtovima jagode dozrijevaju kasno u proljeće, ali ako prošetamo gradom, sa svih nam se strane smješe, mirisne, crvene slatke jagode, te bude želju za uživanjem u slasticama koje se od njih mogu pripremiti. Fine su i svježe ubrane, a od jagoda je moguće ispeći bezbroj varijanti kolača, od onih najjednostavnijih, pa do vrhunski smišljenih, po složenim, kreativnim, profi receptima. Svojim blagim okusom jagode se uklapaju s različitim kremama i šlagom, a kad su ukomponirane u tortu s keksima i vanilijom, zagarantiran je vrhunski doživljaj. Tortu od prvih ovogodišnjih jagoda za nas je ispekla i s nama podijelila recept za pripremu Erika Kolar (25) iz Nedelišća.
Erika je po struci edukacijski rehabilitator i radi u osnovnoj školi na mjestu stručnog suradnika. Nakon završenog fakulteta, počela je više vremena provoditi u kuhinji, te rado priprema različita jela i peče kolače.
– Peći kolače naučila sam od mame Lidije. Volim istraživati i kombinirati različite recepte, pa je recept za tortu koju sam pekla kombinacija triju različitih recepata, ispričala nam je Erika. Najviše volim peći kremaste kolače, a rado bih se okušala i u pripremi tradicijskih kolača, zdiganih, pogača i slično, čiji recepti se prenose s koljena na koljeno. Za sada to prepuštam mami, jer njeni su domaći kolači još uvijek najbolji.
Erika živi s roditeljima, dva brata i sestrom u Nedelišću, a kao najstarija kćer polako u tajne pečenja kolača uvodi mlađu sestru Ivanu (15) koja se rado uključuje. Glavni ljubitelj Erikinih kolača je njezin dečko Hrvoje s kojim najradije provodi slobodno vrijeme.
Kad joj obveze dozvoljavaju, Erika rado vježba, čita i druži se s prijateljima. Želja joj je da kroz neko vrijeme svlada što više recepata za kuhanje međimurskih jela i pečenje tradicijskih kolača, što će sigurno još više veseliti njenu obitelj i dečka.
Priprema torte od jagoda:
PODLOGA
250 g mljevenog plazma keksa
100 g maslaca
KREMA
3 pudinga od vanilije
6 žlica šećera
1 l mlijeka
250 g maslaca
3 žlice kiselog vrhnja/mascarpone
200 g šlaga
1/2 kg jagoda
Pomiješati plazma keks s maslacem i pustiti da odstoji u kalupu. Skuhati 3 pudinga od vanilije i ostaviti da se ohlade. Kada se ohlade, staviti maslac i kiselo vrhnje ili mascarpone i sve izmiksati. Na to staviti šlag i ukrasiti s jagodama.
Pustiti kolač da se ohladi u frižideru.