13.9 C
Čakovec
Subota, 2 ožujka, 2024

Danas je njihov dan: Imendan slave Ljiljana, Ljilja, Marija, Marijana, Marijan i Mario

Prema katoličkom kalendaru danas, petak 8. prosinca, slavimo Bezgrješno začeće Blažene Djevice Marije, dok imendan slave Ljiljana, Ljilja, Marija, Marijana, Marijan i Mario.

Svima koji danas slave želimo sretan imendan!

Ljiljana je žensko slavensko ime, izvedeno od naziva biljke ljiljan. Izbor takvog imena predstavlja želju roditelja da dijete bude prije svega lijepo, nježno, ljupko, prefinjeno. Prema jednom tumačenju, ime je preuzeto iz engleskog jezika, odnosno predstavlja prijevod imena Lilian. Muški oblik ovog imena je Ljiljan, iako se danas rijetko koristi. Skraćeni oblik ovog imena je Ljilja.

Marija je biblijsko ime, Isusova je majka. Upravo s obzirom na nju, Marija je stoljećima najraširenije ime u kršćanskim zemljama, s vrlo mnogo verzija, a često i u sklopu s drugim imenima. Naš je oblik Marija prema latinskom izričaju Maria. U izvornom hebrejskom jeziku je Mirjam. U aramejskom jeziku ime se izgovara Mariam pa jedno tumačenje kaže da dolazi od riječi mar(a) – gospođa, uzvišena ili prema staroegipatskoj riječi mry(t) – ona koju Bog ljubi. Drugi tumače da hebrejska riječ Mirjam dolazi od hetitske riječi (imena) Maria u značenju koja je kao koplje, riječ mari, naime, znači koplje.

Imena koja imaju isto, odnosno, slično podrijetlo kao ime Marija, su Marijana, Marijan, Mario

Ime Marijana može biti spoj imena Marija i Ana, ali u stvarnosti ime je bilo korišteno već u Rimskom carstvu na latinskom ”Mariamne” koje dolazi od grčkog ”Miriamme”. Postoje dvije teorije o nastanku imena. Prva teorija kaže da ime potječe od hebrejskog Maryam, dok druga da potječe od egipatskog mry-ima što znači ”voljena” (mry) i Amon +(ima), dakle ”voljena od boga Amona”. Navodno je druga teorija vjerodostojnija. Muški oblik ovog imena je Marijan. Drugi oblik ovog imena je Mariana, Marian, Mario.

Spomenimo još da je današnji blagdan katolička je dogma koja tumači da je jedinstvenom Božjom povlasticom, Blažena Djevica Marija očuvana od svake mrlje istočnoga grijeha od trenutka svog začeća. Isto tako prema tumačenju današnjeg blagdana, Marija je bila puna milosti dobivenih od Boga i živjela je život posve bez grijeha te vjera u Bezgrešno začeće otkriva da Bog ne dolazi k nama uništiti grijeh, već pokazati nam svoju ljubav i potaknuti nas da ljubimo jedni druge.

Blagdan Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije utemeljio je papa Siksto IV. godine 1476., a dogmu je svečano proglasio papa Pio IX. u poslanici „Ineffabilis Deus“ 1854. godine.

 

Izvor značenja imena: Knjiga imena

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE