6.1 C
Čakovec
Utorak, 28 studenoga, 2023

Ova županija zabranila je alkohol na poslu, onima pod utjecajem slijedi otkaz

Županica Antonija Jozić donijela je Pravilnik o testiranju na alkohol, droge i druga sredstva ovisnosti na radnom mjestu. Tolerancija na alkohol bit će nulta, a krajnja mjera može biti i otkaz. Iz Pravilnika smo izdvojili neke važnije i zanimljive odredbe – piše Radio Vallis Aurea.

Pravilnikom se utvrđuju zabrana rada pod utjecajem alkohola, droga i drugih sredstava ovisnosti, postupak provjere (testiranja) kojim se utvrđuje je li službenik ili namještenik za vrijeme rada pod utjecajem alkohola ili drugih sredstva ovisnosti, mjere i sankcije koje Požeško-slavonska županija primjenjuje prema radnicima i drugim osobama koje su na radu, odnosno u prostoru pod nadzorom zatečene pod utjecajem alkohola, droga ili drugih sredstava ovisnosti, zatim odgovornost i ovlasti župana, pročelnika, kao i ovlaštenika župana za provedbu mjera zabrane zlouporabe alkoholnih pića i drugih sredstava ovisnosti, te zabrana rada i dolaska na posao pod utjecajem alkohola, droga i drugih sredstava ovisnosti – pojašnjavaju situaciju u nastavku.

Također je zabranjeno konzumiranje i unošenje alkohola u prostorije koje su pod nadzorom županije. TNadalje, zaposlenici ne smiju biti pod utjecajem alkohola. Postupanje službenika i namještenika koje je suprotno ovoj zabrani smatra se postupkom koji ugrožava opću sigurnost i zdravlje službenika i namještenika te imovinu Županije i predstavlja povredu obveza iz radnog odnosa propisane kako Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi tako i Pravilnikom o unutarnjem redu Požeško-slavonske županije.

Kod pripitog stanja prva mjera je usmena opomena, drugi put slijedi pisana opomena. Treći put zaposlenik dobiva opomenu pred otkaz, a četvrti put otkaz. Za pripito stanje računa se sve do 0,50 promila alkohola u prvi, a pijano stanje se računa iznad 0,51 promil. Kod prijanog stanje zaposlenik prvi put dobiva pismenu opomenu, drugi put slije opomena pred otkaz, a treći put otkaz.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE