VIDEO Stožer: Prvozaražena osoba vratila se 11. ožujka, a u samoizolaciji je od 20. ožujka

Danas je održana konferencija za medije Stožera civilne zaštite Međimurske Županije.

Župan Matija Posavec o minulim događajima vezane uz prvozaraženog koronavirusom u Međimurskoj županiji kazao je sljedeće:

Jučer ujutro suočili smo sa službenom informacijom oko prve osobe zaražene koronavirusom u Međimurskoj županiji. Odmah smo tu informacije podijelili s javnošću te sve ono s čime smo u tom trenutku raspolagali iznijeli smo u javnost. Prema nalogu i zahtjevima medicinske struke te zakonu postoji striktna zabrana otkrivati identitet hospitaliziranih osoba i to mora biti jasno. Ono što se tijekom jučerašnjeg dana špekuliralo u javnosti mogu potvrditi kao točnu informaciju. Tijekom jučerašnjeg dana i noći mnoge službe u zdravstvenom sustavu pa i policija su utvrđivali je li osoba prijenosnik zaraze, je li kršila mjere izolacije i na koji način te u kojoj mjeri je ostvarivala kontakte s drugim osobama.

Epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije jučer su izolirali kontakte zaražene osobe za koje su imali informacije. Od jučer do sada je izolirano 75 osoba za koje se utvrdilo da su bile u kontaktu sa zaraženom osobom.

Za one najbliže kontakte tijekom jučerašnjeg popodneva provedeno je testiranje u Zagrebu. S obzirom na to da su te osobe same dale određene informacije u javnost, također, možemo potvrditi da je riječ o bliskom kontaktu te zaražene osobe, o supruzi te o voditeljici TZ Grada Čakovec koja je bila jedna od sudionica sastanka koji je održan u gradskoj upravi grada Čakovec. Njihov nalaz je negativan, ali će i dalje po naputku struke biti pod mjerama samoizolacije. Dvoje ljudi je još hospitalizirano, dok je jedna otpuštena.

Prema informacijama koje smo uspjeli prikupiti tijekom jučerašnjeg dana, osoba koja je zaražena je tijekom proteklih tjedana bila u Austriji. Vratila se iz Austrije 11. ožujka. Dakle, prije nego su na snazi bile strože mjere prelaska granice. Išla je u RH preko GP Mursko Središće. U samoizolaciju osoba je otišla 20. ožujka, nakon što se javila s određenim simptomima. Sve drugo, je li bilo kršenja samoizolacije, je li bilo nekih aktivnosti koje nisu bile sukladne pravilima i uputama, to će utvrditi policija koja je započela s kriminalističkim izvidima.

Prvozaražena osoba je, ponavljam, hospitalizirana i na liječenju. U ovom trenutku novozaraženih osoba nema.

Ovo sve što se jučer dogodilo nas je blago rečeno šokiralo. To je dokaz da i pojedinac može ugroziti kompletni zdravstveni sustav. Sutav u koji smo toliko ulagali i jedno duže vrijeme ga uspjeli sačuvati.  Ovo je poruka svima koliko je važno biti odgovoran. Badava nam sve mjere preventive, kupnja opreme i ulaganja, ako ćemo imati neodgovorne pojedince koji ne shvaćaju važnost i ozbiljnost situacije. 

U Međimurju imamo preko 1000 osoba koje su pod mjerama samoizolacije i preko 1800 osoba u gripi. Kršenjem mjera samoizolacije ugrožavate sebe, svoje obitelji, svoje bližnje i sve druge. Pozivam sve građane da ako imaju informaciju da se netko vratio u Međimurje iz zaraženog područja i da se ne pridržava mjera, da se to prijavi policiji i stožeru.

Novinarima se obratio i ravnatelj ŽB Tomislav Novinščak.

Ono što mogu potvrditi jest da su pacijenti koji su u izolaciji u bolničkim sobama dobro, da su laboratorijski  nalazi dobri, jedan je pozitivan, jedan negativan te jedan je pacijent otpušten. Bolnica se prema jučerašnjim najavama reorganizirala i organizacijski i kadrovski te na način da su oslobođeni još dodatni prostori. Uskalađujemo sa svim novostima i vijestima.

U ovom trenutku nismo imali novih osoba za koje bi sumnjali da imaju koronavirus pa ni nemamo nikoga na testiranju.

Na konferenciji za novinare govorio je i načelnik PU međimurske Ivan Sokač koji o situaciji za prvozaraženog kazao sljedeće:

– Kao što ste čuli, osoba je u RH ušla 11. ožujka. Naši policijski službenici su provjeravali  osobu, međutim osoba nije bila u sustavu samoizolacije. Država iz koje je ušla 11. nije bila na popisu visokorizičnih zemalja. Kontrolom su utvrdili da je osoba bila vani, da je došla prije mjera i uputili su osobu do epidemiologa i svog doktora da se provjeri stanje te osobe. 

Što se tiče ovoga sastanka, imamo vremena i ništa nije teško provjeriti. Sve ćemo provjeriti. Ako bude elemenata za podnošenje prekršajne prijave, to ćemo napraviti.

FOTO: Zlatko Vrzan

VIDEO: Sanja Heric

UŽIVO Presica Stožera

Objavljuje Međimurske Novine u Utorak, 24. ožujka 2020.

 

 

 

Ostavi komentar