Selnički Pikači proveli vikend u Baranji na Slama Land Art festivalu

Udruga Pikač iz Selnice provela je dva vrlo aktivna, kreativna i kulturno bogata dana na istoku Hrvatske u Baranji.

U sklopu dvodnevne baranjske turneja glavni je cilj bio odlazak na Slama Land Art festival koji se trebao održati u Kozjaku, no zbog kiše je odgođen. Ni to nije omelo Pikače da ne odu u njihovu središnjicu u Osijeku gdje je pikač ipak “oživio” te domaćinima Slama Land Arta pokazao kako nastaje poznata selnička figura od slame.

Mladen Ignac postao je selnički Pikač
Mladen Ignac postao je selnički Pikač

Veseloj ekipu Pikača prva je stanica bio Beli Manastir i posjet Etnološkom Centru baranjske baštine gdje se na jednom mjestu moglo vidjeti kako se nekad živjelo u ovom kraju. Autobusom su se potom uputili u etno selo Karanac, inače poznatom po turističkoj ponudi. 

Na gruntu Kod Baje – Ulica zaboravljenog vremena & Akademija blata mogli su vidjeti različite starinske djelatnosti onog kraja, kao i kako su izgledale nekadašnje kuće, kafić, pa i brijački salon. Sve to dodatno je zainteresirala i spontana radionica od blata gdje su i najmlađi Pikači zamazali ruke i napravili prave cigle od blata kakve su se nekad koristile u izgradnji kuća. 

Iduća je stanica bio vidikovac u Batini gdje su posjetili spomenik Batinske bitke. Nakon svih ovih postaja pikači su već i ogladnili pa su stigli u Podrume Kolar u mjestu Suze. U svakom kraju najbolje je kušati autohtonu hranu, pa su tako Kolari za Pikače složili prefini pileći paprikaš i čobanac.

Večer i noć, uz pjesmu i harmoniku proveli su u mjestu Kopačevo Didin Konak koji se nalazi svega par koraka do Parka prirode Kopački rit koji su zatim i drugo jutro nakon doručka posjetili. Boravak u prirodi svima je dobro godio. U popodnevnim satima, nakon finog fiša, raspoloženje nije pokvarila ni kiša koja je odgodila glavni događaj Slama Land Art festivala.

Autobus ih je odveo u Osijek u središnjicu gdje su ih dočekali domaćini festivala. Nakon namotavanja pikača bilo je vrijeme za polazak prema Čakovcu. Dvodnevni izlet u Baranju pamtit će se još dugo vremena, a sad je red da domaćini Slama Art Landa stignu u posjet Međimurju. 

U nastavku donosimo atmosferu dvodnevnog izleta u Baranju:

Cijeli se izlet održao u sklopu projekta Pikač uživo kojem je cilj povećati socijalnu uključenost mlađih i starijih osoba uključivanjem u online radionice iz područja nematerijalne kulturne baštine. Partneri na projektu su Pučko Otvoreno Učilište Čakovec i Grad Čakovec, a iznos bespovratne potpore 480.166,34 kuna. Bespovratna sredstva osigurana su od strane Europskog socijalnog fonda u iznosu od 408.141,39 kuna i Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 72.024,95 kuna. Period provedbe projekta je od 16. lipnja 2021. do istog datuma 2022. godine.

Ostavi komentar