Plenković: Ova situacija jako podsjeća na Hrvatsku 1991., treba paziti na stabilnost Balkana

Foto: Vlada RH

Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak ujutro u Bruxellesu je komentirao sankcije Rusiji koje je Europska unija dogovorila.

– Zaključci na ovoj razini usvojeni su odmah, nakon pola sata sastanka. Kako bi se prije svega poslala poruka jedinstva. Tekst reflektira zajednički konzenzus država članica nakon brutalne agresije i invazije Rusije na Ukrajinu – rekao je Plenković stavljajući naglasak na jedinstvo Europske unije, prenosi N1.

– Jučerašnja agresija ovoga tipa predstavlja praktički poništenje svih vrijednosti na kojima počiva međunarodni poredak, predstavlja kršenje svih načela međunarodnog prava. Ovo je napad koji je ničim izazvan. Ovo je agresija bez presedana – rekao je Plenković te najavio nove krize koje će proizaći iz ove situacije, poput energetske i izbjegličke.

Plenković je na pitanje očekuje li se prekid opskrbe plinom otkrio kako Europa traži alternativne izvore.

Na sastanku se raspravljalo o mogućnosti da se nestabilnosti preliju na jugoistok Europe, odnosno zapadni Balkan.

– Ova situacija, kad pogledate apel predsjednika Zelenskog, jako podsjeća na Hrvatsku ’91., vrlo je to slično, samo što je invazija puno veća, napad je jači. Treba paziti na stabilnost i na situaciju i na Kosovu, Crnoj Gori i BiH i tu poruku smo poslali – rekao je Plenković.

Komentirao je izvješća o brzini kojom Rusi napreduju prema Kijevu: “Katastrofalno. Ne mogu izraziti veću ogorčenost da se ovako nešto događa u 21. stoljeću. Taj 24. veljače ćemo jako dugo pamtiti”.

– Ono što jest bitno i što je po meni sasvim očito, ovakav napad, ovakvih razmjera iz toliko pravaca nije se pripremao jedan dan, ovo je operacija koja se spremala jako dugo, ovo je sistemski pripremano i s ciljem da se u Ukrajini promijeni režim i da ju se ponovno privuče Rusiji i da se ne nastavi prodemokratski put – rekao je Plenković.

Ostavi komentar