Ministrica Marija Vučković u Belici: Raspisan natječaj za specijalizirana skladišta krumpira!

Nakon više sastanaka koji su trajali otprilike šest do sedam mjeseci u konačnici su jučer postignuti svi elementi za natječaj koji će se raspisati (EU sredstva) na obostrano zadovoljstvo i Poljoprivrednika i pravila EU fondova. Tako je u Belicu stigla i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Prema uredbi EU komisije ukida se korištenje aktivne tvari klorprofam koja se u Hrvatskoj koristi kao zaštita od klijanja krumpira u skladištu. Korištenje klorprofama je dozvoljeno do 8. listopada 2020. godine.

Otvorio se poseban natječaj prema kojem će se u Belici raditi specijalizirana skladišta krumpira. Kako nam je objasnio predsjednik UPMKM Damir Mesarić ona su nužna za daljni nastavak proizvodnje krumpira.

-Ova skladišta su specijalizirana upravo za skladištenje krumpira i održavanju temperature. Krumpir je posebna biljka koja se stalno treba hladiti, ali ne da mu se pritom gubi vlaga. Ova skladišta su projekt i sinergija nas proizvođača, rekao je Damir Mesarić.

Ovo je velika stvar za Belicu, napomenuo je načelnik Zvonimir Taradi te dodao kako će se u konačnici u Belicu na ovaj način uložiti novih 90 milijuna kuna. Na navedenom sastanku je predloženo da bi rješenje bilo raspisivanje Natječaja za tip operacije Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednog gospodarstva u sektoru proizvodnje krumpira.

Foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar