Grad Čakovec predstavio novu aplikaciju transparentnost-cakovec.kipos.hr

Darko Zver, Ljerka Cividini i Božidar Kontek
Darko Zver, Ljerka Cividini i Božidar Kontek

U gradskoj vijećnici danas je predstavljena nova čakovečka aplikacija transparentnost-cakovec.kipos.hr naziva Transparentnost isplate iz Proračuna čija je svrha građanima omogućiti uvid u sva plaćanja iz Proračuna Grada Čakovca te povezanih trgovačkih društava i ustanova.

Aplikaciju su predstavili predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver,  gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i direktor tvrtke Konplast Božidar Kontek. Pozivaju sve građane da koriste aplikaciju.

– Sama ideja o transparentnosti gradskog proračuna zaživjela je još prošle godine kad sam kao građanin tražio neke isplate iz gradskog proračuna do kojih je bilo vrlo teško ili gotovo nemoguće doći.

Budući da se radi o trošenju javnih novaca do kojih nema prava na skrivanje, transparentnost je postala glavna točka u mojoj kampanji. U svega par mjeseci ostvarili smo glavnu točku naše kampanje. 

Sam registar obuhvaća podatke o isplatama iz gradskog proračuna, isto tako i o isplatama iz gradskih poduzeća i ustanova. Osim tih isplatama objavljujemo i ukupnu plaću svih zaposlenika i gradske uprave, a nakon što dobijemo odgovor Agencije za zaštitu osobnih podataka, objavit ćemo i bruto pojedinačne plaće svih zaposlenika grada i gradskih ustanova.

Podaci sežu u 2018. godinu. Kako objašnjava Zver na ovaj način se žele spriječiti ponavljanje sumnjivih nabavki i nesuvislog novca koji su glavni razlozi zašto se gradski proračun trenutno nalazi u velikim dugovima, rekao je Darko Zver, predsjednik gradskog vijeća. 

 

Ostavi komentar