Fra Josip Župan: Gospodin je odlučio doći kao maleno dijete da ga se ne bismo bojali, već ljubili!

Božićnu čestitku vjernicima i čitateljima Međimurskih novina uputio je fra Josip Župan iz Župe sv. Antuna Padovanskog Čakovec Jug. 

– Među prvim asocijacijama na Božić sigurno je Betlehem, to jest, kako od milja velimo, betlehemska štalica. Tako se naš pogled i misli svraćaju na pećinu krševitih poljana Betlehema. Našem romantiziranju rođenja Gospodnjega, rođenja Isusa Krista, izmiče činjenica da je mjesto rođenja pećina izvan grada. Pećine koje su osim toga služile i za ukop pokojnika. Upravo jer se bojimo da će nam surovost početka Isusova života “pokvariti” radost, ostajemo bez nade koju ta surovost donosi. Ta nada je u tome što tamo gdje je za čovjeka svršetak, Bog nudi Početak.

Tamo gdje mi držimo da sve okončava, da je kraj, tamo Gospodin dolazi na svijet. Nije li neobično što opterećeni težnjom za blagostanjem, za obiljem, stavljamo pred sebe dvoje ljudi i maleno dijete u neprimjerenim uvjetima za život? Upravo sušta suprotnost od onoga što bismo htjeli za svoj život. Zašto nas taj prizor dira? Mislim da odgovor leži u ovome, a što je i moja želja Vama, poštovani čitatelji. Sretan život, ili bolje rečeno, smislen život nastaje u oslanjanju na Boga kao jedini temelj života. Oslanjajući se povjerenjem na njega, prihvaćamo život s njegovom surovosti.

Tada zahtjev života koji će od nas tražiti i odustajanje od snova i životnih planova prestaje biti okončanje života. A postaje poziv na koračanje neistraženim područjem gdje s odvažnošću stvaramo prostore života koje čuvamo. Gospodin je odlučio doći kao maleno dijete da ga se ne bismo bojali, već ljubili. Došao je u poniznosti da bi bio blizu. Kome je on blizu? Pogledajmo u njegovo pismo i naći ćemo riječi: Blizu je Gospodin onima koji su skršena srca, a klonule duše spašava (Ps 34, 19). Poštovani čitatelji Međimurskih novina, neka vam novo rođenje Gospodina Isusa Krista donese nadu, mir i radost. Želim Vam čestit i blagoslovljen Božić!

Ostavi komentar