Darko Zver: Što vijećnici skrivaju da ne žele live stream sjednice?!

Boris Bistrović i Darko Zver (Fokus)
Boris Bistrović i Darko Zver (Fokus)

U čakovečkoj Gradskoj vijećnici Darko Zver, predsjednik čakovečkog gradskog vijeća održao je konferenciji za novinare na temu transparentnosti rada Gradskog vijeća Grada Čakovca, a zbog neizglasavanja točke o live prijenosu sjednica na proteklom vijeću. 

– Nakon podizanja i uvođenja početne razine registra transparentnosti koji mora profunkcionirati na višoj razini i potrebna mu je nadogradnja, na prošloj gradskoj sjednici trebao je biti sljedeći korak prema podizanju razine transparentnosti u našem gradu, rekao je uvodno Zver. 

Glavni cilj ovog prijedloga je bio da opća javnost lakše dobije uvid u ono što se raspravlja na gradskom vijeću te da vidi tko i kakve odluke donosi, a koje se tiču budućnosti naših građana, nastavlja Zver. 

– Nema nikakvog opravdanog razloga da se sjednice gradskog vijeća skrivaju pred građanima koji imaju pravo vidjeti kakvi vijećnici zastupaju njihove interese. Live stream nije nešto nepoznato i novo, zašto bi Čakovec bio gori od Zagreba, Varaždina, Pule, Svetog Ivana Zeline koji to već imaju, kaže. 

Kad se treba ići na izbore, nastavlja Zver, svi se bore i trude da budu na televiziji, a kad budu izabrani onda bi se željeli skrivati. 

– E pa ne može, ne ide to tak! Barem ne u gradskom vijeću na čijem sam čelu ja kao predsjednik, borit ću se koliko god treba da rad gradskog vijeća učinimo maksimalno javnim i transparentnim.

Gradske službe su te koje su radile i pripremale prijedlog točke za sjednicu dnevnog reda, nemam razloga sumnjati u njihovu stručnost. Također, nećemo se igrati detektiva, ali istina je da je gradonačelnica potvrdila pred mjesec dana da je nabavljena oprema za 20 tisuća kuna i spremna za korištenje. Nije mi jasno kako to gradonačelnica nije to iskomunicirala sa vijećnicima iz svojih redova koji su za točku glasali suzdržali, rekao je predsjednik čakovečkog vijeća.  

Tehnički i proceduralno je zapravo sve spremno za online gradske sjednice. Ova će se točka ponovno naći na Dnevnom redu na idućem vijeću, a Zver se nada kako će vijećnici ovog puta to i usvojiti. O tome kakva je “veza” i odnos Zvera i Cividini, predsjednik vijeća kaže da nije tajna da se možda ne slažu oko svih točki i kako svatko misli svojom glavom, no da je to i dalje u okviru da mogu surađivati i brinuti o interesima građana. 

Ostavi komentar