Župan Posavec ne vidi u županijskoj vlasti ni SDP, ni HDZ

Matija Posavec
Matija Posavec

Matija Posavec drugi je župan u povijesti Međimurske županije koji je uspio spojiti dva mandata za župana. Prije njega to je uspjelo Branku Levačiću (HSLS) s gotovo istom političkom orijentacijom (HSLS-HNS-HSS), početkom 2000-tih. Politički gledano, Međimurci očito najviše cijene građanski orijentirane opcije.
U ove izbore išao je u koaliciji s Reformistima, zapravo nakon Čačićeva odlaska, odcijepljenim krilom HNS-a, koji u Međimurskoj županiji vodi Sandra Herman, sadašnja i buduća zamjenica župana i HSLS-om na čelu s dugogodišnjim načelnikom Donjeg Vidovca, a sada budućom zamjenikom župana Josipom Grivecom. U odnosu na prošle izbore iz koalicije je iskočio HSS.
Koalicija HNS-Reformisti-HSLS dobila je najviše mandata u Skupštini, no ne i natpolovičnu većinu, koja je važna za stabilnost vlasti. Sljedeći iza njih po snazi mandata je koalicija SDP-MDS-HSS-Laburisti s 13 mandata plus 1 mandat romske nacionalne manjine. No Matija Posavec u ovom mandatu vlasti ne želi se za sada prikloniti niti SDP-u niti HDZ-u, trećoj po snazi političkoj opciji u Skupštini.
Ustraje na svojoj staroj tezi da se neće prikloniti niti SDP-u niti HDZ-u.
– I u Skupštini je moguća koalicija s ljudima, vijećnicima iz centrističkih stranaka. To su za MDS, HSS, HSU i Živi zid, koji u kampanji nisu vodili politiku podjele i prihvatljivi su kao paretner, kazao je Matija Posavec. Ne vidi problem u posezanju za podrškom preizbornih koalicijskih partnera SDP-a. Predizborne koalicije su jedno, a nakon izbora drugo, kazao je Matija Posavec eksluzivno za Međimurske novine.

Cijelu priču o županovoj zamisli preslagivanja u županijskoj skupštini donosimo u aktualnom broju Međimurskih novina koji možete nabaviti na svim prodajnim mjestima u trgovinama i kioscima.

preslagivanje hns
Matija Posavec najavio da HNS u Međimurju neće u preslagivanje s HDZ-om i SDP-om

Ostavi komentar