13.9 C
Čakovec
Subota, 2 ožujka, 2024

U Zrinsku gardu primljeno 38 novih članova i podupiratelja, među njima i Ivica Kostelić

U dvorani Srednje škole Čakovec, 7. prosinca, održana je svečanost prijema 35 novih civilnih članova i članica u udrugu Zrinska garda Čakovec, kao i trojice gardista koji su u prethodnom razdoblju uspješno prošli stažiranje.

U povijesnu postrojbu Zrinske garde primljeni su gardisti Milivoj Priher iz Svetog Jurja u Trnju, Andrija Železnjak iz Mihovljana i Marko Mihin iz Mačkovca, koji su, po svečanom obredu i polaganju prisege, primili sablju i značku udruge.

Obred prisege obiluje simbolikom: novi članovi peru ruke u vodi iz Mure i Drave, čime se aludira na odricanje od osobne koristi djelovanjem u udruzi. U vodi je jadranska sol, što asocira na cjelovitost zemlje, ali i hrastova kora koja podsjeća na nehumano smaknuće Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana dekapitacijom na panju, te vino iz međimurskog vinogorja koje tijelu daje krepost. Držanje ruku iznad plamena svijeće simbolizira čišćenje duše te plemenitu i časnu ulogu članova Zrinske garde u društvu.

Zrinska garda osnažila je redove u kojima su sada i zamjenik župana Međimurske županije, Josip Grivec, te pročelnica Službe za poslove župana, Petra Vadlja, dipl. iur., koji ističu da im poziv u članstvo predstavlja veliku čast.

Zamjenik župana Međimurske županije, Josip Grivec, naglašava da je svaka aktivnost koja pridonosi čuvanju međimurske povijesne baštine dragocjena, a predani čuvari nasljeđa Zrinskih i Frankopana su upravo u redovima Zrinske garde.

Predsjednik Zrinske garde, Đuro Bel, istaknuo je da je ponosan što udruga ima toliki ugled da joj u članstvo pristupaju ljudi iz cijele naše zemlje, te iz Mađarske što je rukovodstvu poticaj za još snažnije aktivnosti. Sada u Zrinskoj gardi djeluje 231 član i članica, a od četvrtka u redovima je i proslavljeni hrvatski skijaš, Ivica Kostelić.

U umjetničkom programu svečanosti nastupili su Marija JambrošićPjevački zbor Josip Slavenski iz Čakovca, Chritzel Renae Aceveda, učenica Osnovne škole Sveti Martin na Muri, te gosti iz Mađarske.

 

 

 

Izvor i foto: Međimurska županija

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE