Žetva lenjevca na imanju Slavice Šegović iz Ivanovca

berba lana 3
Polje lana Slavice Šegović

Oči plave kao lan ili plavetnilo nebo koje podsjeća na cvijet lana, česte su uzrečice koje se mogu čuti u svakodnevnom životu. Nažalost, iako je lan jedna od najstarijih uzgajanih  kultura, mlađe generacije više ga ne mogu vidjeti na međimurskim poljima. Tek se može vidjeti pokoja stabljika s predivnim, sitnim plavim cvjetovima u vrtovima zaljubljenika starog sjemena ili na poljima entuzijastima kao što je Slavica Šegović iz Ivanovca. Na njenom imanju ovoga tjedna traje “žetva” starinskog međimurskog lana dok je divlji lan već pobrala. 

Sjemenke divljeg lana

Čuvarica starih sorti sjemena

–  Lan je kod nas najbolje sijati oko blagdana Blagovijesti koji se obilježava 25. ožujka, poučila nas je Slavica Šegović. Sijem našu staru, međimursku sortu zvanu lenjevac te divlji lan kojeg ove godine, po prvi puta imam na većoj površini.

Nekad se lan uzgajao prvenstveno kao biljka od kojih se dobivalo platno, odnosno predivo. Budući da je moderna tehnologija potisnula prirodno laneno platno u drugi plan, danas se najviše koriste njegove sjemenke i ulje naročito kada je u prvi plan izbila blagotvornost sjemenki po ljudski organizam. Samim time, veliki mah zauzima sjetva tzv. uljnog lana.

Želja mi je sačuvati taj naš lan od zaborava, kaže naša sugovornica. Uz to sijem ga i za vlastite potrebe pa ću tako probati ove godine od sjemenki proizvesti hladno prešano laneno ulje.

Priču o polju međimurskog lana možete pronaći u novom broju Međimurskih novina koji je u prodaji od petka, 14. kolovoza.

Ostavi komentar