Započelo je Međunarodno ocjenjivanje vina u Železnoj Gori

Danas u utorak, 3. svibnja, s početkom u 16 sati u restoranu Terbotz u Železnoj Gori  započelo je 6. Međunarodno ocjenjivanje vina, Štrigova 2022.

Organizator ocjenjivanja je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara “Hortus Croatiae“, Međimurske županije te Ministarstva poljoprivrede; Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

Po šesti put pod predsjedavanjem dr.sc. Ivane Alpeza ocjenjivači će ocjenjivati uzorke koji će se natjecati u dvije grupe gdje će se i dodijeliti 6 šampiona te „Nagrada Franjo Lebar“ za najbolji sauvignon.

Na ocjenjivanje vina pristiglo je impozantnih 217 vrsnih uzoraka iz Hrvatske i Slovenije. Očekivano najviše pristiglih uzoraka je sorte Sauvignon bijeli (42) te Pušipel, moslavac, šipon (34). Uz bok Sauvignonu i Pušipelu su Rajnski rizling (27), Muškat žuti (26), Graševina (25). Na ocjenjivanje vina pristiglo je 18 različitih sorti vina.

U sklopu Međunarodnog ocjenjivanja vina najbolje ocjenjenom Sauvignonu po prvi puta će se dodijeliti posebno odličje „NAGRADA FRANJO LEBAR“ u čast jednom od doajena hrvatskog kontinentalnog vinarstva koji se nedvojbeno može zvati pionirom Sauvignona u Hrvatskoj.

Ove godine svaki proizvođač dobit će uz diplomu i kompletnu ANALIZU vina FTIR metodom koju je besplatno napravio Horvat Željko i tvrtka HORVAT UNIVERZAL d.o.o. iz Varaždina.

Uime domaćina toplu dobrodošlicu ocjenjivačima je zaželjela predsjednica Općinskog vijeća Štrigova Blaženka Heric.

Ove godine najbolje od najboljeg bira sljedeća ocjenjivačka komisija: 

doc. dr. sc. Darko Preiner, dr. sc. Ivana Puhelek, Goran Marmilić, dipl. ing. agr., Marijan Čižmešija, dipl. ing. agr., Nataša Puhelek Puština, dipl. ing. agr., Andreja Brglez, univ. dipl. inž., Aleksandar Brodski, dipl. ing. agr., Jasminka Šaško, dipl. ing. agr., Zdenko Ivanković, dipl. ing. agr., Željko Gregorić, dipl. ing. agr.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE