Volonteri u akciji uređivanja školskih vrtova

os vratisinec (5)
Uređenje školskog vrta u OŠ Vratišinec

U sklopu projekta Mali vrt za velike promjene, udruga Biovrt je zajedno s partnerskim školama na projektu – Područnom školom Novo Selo Rok i Osnovnom školom Dr. Vinka Žganca Vratišinec organizirala 2 volonterske radne akcije. U PŠ N.S.Rok uredili su postojeći školski vrt, a dobru praksu ove su godine prenijeli i u OŠ Vratišinec, gdje su napravili novi školski vrt.

1. Volonterska akcija u PŠ Novo Selo Rok

Vrijedne ruke školskog osoblja, mama i tata i volontera udruge Biovrt uredile su školski vrt u kojem radi situacije s koronavirusom nismo bili preko 2 mjeseca. Sve smo oplijevili, posadili cvijeće oko vrta te u vrtu posadili paprike, rajčice te zasijali mnoštvo povrća. Pobrali smo i sjeme matovilca. U školsko dvorište dopunili smo novi edukativni sadržaj: pojilice i kućice za ptice, koš za smeće, još sadnica u živu ogradu za korisne kukce i ptice. Pobojali smo i postojeći hotel za kukce zaštitnim premazom.

2. Volonterska akcija kreiranja školskog vrta

U subotu prijepodne u školskom dvorištu okupili su se volonteri – roditelji učenika i dio školskog osoblja OŠ Vratišinec te volonteri udruge Biovrt. Svi zajedno napravili školski vrt kao novi trajni edukativni alat škole, za ove i buduće generacije učenika. Vrijedne ruke volontera poravnale su zemlju za novi vrt, obojale drvene elemente, sastavile i postavile ogradu, napravile gredice oko i unutar vrta te posadile cvijeće oko novog školskog vrta. Dio sadnica nabavili smo u sklopu projekta, a dio sadnica školi je donirala udruga Biovrt. Na kraju su učenici biovrtlarske grupe OŠ Vratišinec zajedno s voditeljicom projekta i edukatoricom Silvijom Kolar-Fodor posadile i posijale vrt. Veselimo se novim edukacijama u ovoj školi te šarenilu koje nas uskoro čeka i u ovom vrtu.

Tekst i foto: Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge

Ostavi komentar