Vlč. Pavao Markač: Bio bih jako nesretan da nisam postao svećenik

vl. pavao markač 1
vl. Pavao Markač

Velečasni Pavao Markač, sedamdesetdvogodišnji župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Svetoj Mariji broji svoje posljednje dane službovanja. Pred njim je još samo blagdan Velike Gospe i prošćenje, a potom će obaviti primopredaju službe svom nasljedniku vlč. Leonardu Šardiju, rodom iz Selnice koji je do sada obavljao službu župnog vikara u Župi svetog Mihaela arkanđela u Sračincu.

Nakon gotovo pedeset godina duhovnog rada, tako velečasni Markač odlazi u zasluženu mirovinu. Uz pakiranje te selidbu u Varaždin, trenutno je zaokupljen i predstojećim blagdanom koji se posebno svečano obilježava u njegovoj župi.

Lik Majke Božje zavolio je u ranom djetinjstvu

Igrom sudbine ili spletom životnih okolnosti još se nije ni rodio, a već je bio predodređen za službu Božju, odnosno za svećenički poziv.

Moja majka Barbara je prije mene dva puta rodila blizance i nažalost, ni jedno dijete nije preživjelo, s dozom sjete prisjetio se vlč. Markač teških životnih trenutaka svoje majke. Kad je mene nosila zavjetovala se ukoliko rodi zdravo muško dijete da će ga darovati Bogu, ako ga on pozove.

I time je u stvari bila “zapečaćena” njegova sudbina. Drugim  riječima, uslijedio je odgoj u duhu vjere i molitve.

Cijelu priču o omiljenom donjomeđimurskom svećeniku donosimo u novom broju Međimurskih novina koji je u prodaji od petka, 14. kolovoza.

Ostavi komentar