Vladimir Kalšan predstavio knjigu posvećenu Drugom svjetskom ratu u Međimurju

v.kalšan-promocija knjige
Vladimir Kalšan i Mira Kermek

Knjiga je tiskana 2015. godine povodom 70-obljetnice oslobođenja Međimurja i koja je pravu promociju čekala do danas.

U Društvenom domu Sveti Juraj u Trnju predstavljena je knjige “Međimurje u Drugom svjetskom ratu” povjesničara Vladimira Kalšana. Riječ je o knjizi koja je tiskana 2015. godine u povodu 70-obljetnice oslobođenja Međimurja i koja je pravu promociju čekala do danas.

Knjiga donosi cjelovitiju sliku o Drugom svjetskom ratu u Međimurju, od stupanja Mađarske u rat, kratkoj ustaškoj vlasti, civilnoj mađarskoj upravi u vrijeme rata, mađaronskim političkim strankama i društvima, vjerskim prilikama za vrijeme rata, dolasku Međimurske čete te naposljetku najtočniji popis o žrtava.

Posebno poglavlje posvećeno je mađarskoj obavještajnoj djelatnosti u Međimurju za vrijeme rata, partizanskoj obavještajnoj službi u Međimurju , obavještajnoj mreži NDH i njemačkoj obavještajnoj mreži u Međimurju.

Ukratko predstavljajući knjigu Vladimir Kalšan je uz ostalo rekao da su živi sinovi, unuci i djeca osoba koje se spominju u knjizi i ne treba nikoga prozivati, no važno je znati tko su oni bili i što su radili.

 Predstavljajući autora knjige, dr. Mira Kermek istaknula je da i danas ima pokušaja povijesnog revizionizma, na što antifašisti s pravom reagiraju.

Tekst: JŠ

Ostavi komentar