Točno prije tjedan dana, 23. rujna 2024., Hrvatski sommelier klub organizirao je u prostorima međimurske vinarije Kerman vinsku radionicu.
Tema „Sauvignon blanc: Putovanje okusa kroz Međimurje i europske regije” okupila je zanimljiv sastav publike, a među njima i petero međimurskih vinarica i vinara. Radionicu je precizno, vrlo stručno i edukativno vodio sommelier Darko Lugarić, međimurskoj vinskoj sceni predobro poznati predavač iz HSK škole i moderator brojnih promocijskih večeri međimurskih vinara po Hrvatskoj.
Njegov poseban gost bio je 87 godišnji gospodin Sergej Cesar, predavač u HSK, Slovenskom sommelier klubu danas i nekadašnji edukator u Talijanskom sommelier klubu. Uobičajeno takve se radionice vode metodom „slijepog kušanja”, metodom koja jamči objektivan gard prema sadržaju svake boce, dinamiku, pojačanu koncentraciju i propitkivanje/testiranje nakupljenih znanja o vinu svakoga kušača ponaosob.
Naravno – slijepo kušanje nudi priliku da se pojedinac istakne, zakotira u užem krugu za stolom ili pak pred cijelom dvoranom, s pozitivom ili minusima, kak ga već sreća zaprati ili znanje posluži. Zbir svega daje dobru atmosferu zbog čega se ide već na prvu iduću, a dogoditi će se uskoro.
Izbornik Lugarić ponudio je ovu listu sauvignona:
- Tomšić, 2023, Međimurje
- Hažić, 2022, Međimurje
- Erdevik, 2022, Srbija
- Michel Lynch, 2022, Bordeaux, Francuska
- Satterhof, 2022, Gamlitz, Austrija
- St. Jerome, 2020, Međimurje
- Munđarov breg, 2022, Međimurje
- Bagueri, 2021, Slovenija
- Dvanajščak-Kozol, 2020, Međimurje
- Cantina Terlano Winkl, 2022, Italija
Extra dodatak:
- Knebu, 2021, Bosna i Hercegovina
Tekst i mob fotografije: Ivan Goričanec