Sklonište za životinje „Prijatelji“ Čakovec, osim što brine za napuštene životinje, bavi se i brojnim preventivnim aktivnostima, kojima nastoji senzibilizirati građane za adekvatnu brigu o svojim kućnom ljubimcima. Jedan od projekata kojem su se posebno razveselili najmlađi, je izdavanje bojanke pod naslovom „Volimo životinje“. Sklonište Prijatelji, bojanku je osmislilo u suradnji s ilustratoricom Leom Brezar, a tiskana je uz potporu proračunskih sredstava Grada Čakovca. Bojanka na sedam bogatih ilustracija prikazuje loše i dobre primjere brige za kućne ljubimce, a sudeći po reakcijama učenika I. OŠ Čakovec gdje je svečano predstavljana, naišla je na odličan odaziv kod mališana. Bojanka je namijenjena vrtićarcima i učenicima nižih razreda pa će ujedno biti i podijeljena u svim čakovečkim vrtićima i školama.

Na predstavljanju bojanke u I. OŠ Čakovec djeci su govorile voditeljica Zaštitarsko – ekološke udruge „Prijatelji“, Aleksandra Hampamer te autorica ilustracija Lea Brezar, kao i učiteljica Anita Vadas koja već dugi niz godina ostvaruje suradnju Udruge Prijatelji i same škole. Potporu ovom preventivnom projektu dali su i ravnatelj škole Siniša Stričak te gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Gradonačelnik je podsjetio na odličnu suradnju s Udrugom pa su tako prošle godine uz potporu Ministarstva poljoprivrede zbrinuti napušteni psi na području Grada, a planiraju se i daljnje akcije oko zbrinjavanja i udomljavanja napuštenih životinja. Isto tako, azil rado posjećuju i učenici škola s područja Grada te pomažu kod raznih aktivnosti.

Voditeljica Aleksandra Hampamer te gradonačelnik Kovač naglasili su kako je bojanka tiskana upravo s ciljem podizanja svjesnosti o tome da životinje, bilo domaće, bilo divlje, nisu igračke, već živa bića sa svojim potrebama, a djeca su najbolja za rano učenje o brizi za životinje, o štetnosti napuštanja te o izbjegavanju problema vezanih uz zbrinjavanje, ali i zdravlje životinja.

Ostavi komentar