Velečasni Ivan Herceg: Uskrsnućem slavimo pobjedu ljubavi nad mržnjom!

Velečasni Ivan Herceg

– Uskrs je najveći kršćanski blagdan kada slavimo uskrsnuće našega Spasitelja Isusa Krista. Uskrsnuće Isusa Krista temeljno je vjerovanje koje nam govori da je Bog Isusa treći dan uskrisio od mrtvih. Isus je uskrsnuo iz mrtvih nakon što je umro za otkupljenje grijeha ljudi, svojim je uskrsnućem pobijedio smrt. Uskrsnućem slavimo pobjedu svjetla nad tamom, pobjedu života nad smrću, pobjedu dobra nad zlom, pobjedu ljubavi nad mržnjom, poručio je u razgovoru povodom uskrsnih blagdana velečasni Ivan Herceg iz Svetog Martina na Muri, koji je ujedno i dekan Štrigovskog dekanata.

Vazmeno trodnevlje

Važno je spomenuti vrijeme prije Uskrsa, a to je vrijeme korizme, odnosno vrijeme priprave za Uskrs koje traje 40 dana. U vremenu korizme nama vjernicima posebnu važnost imaju djela milosrđa, pokore i ljubavi. Mnogi vjernici znaju se nečega odreći u korizmeno vrijeme ili nešto posebno dobroga činiti, jednostavno rečeno svatko od nas treba biti barem malo bolji.

– U tom našem nastojanju da budemo bolji pomaže nam pobožnost križnog puta gdje razmišljamo o otajstvu Isusove muke i smrti, ali i o uskrsnuću koje dolazi nakon muke i smrti. Potrebno je pristupiti i sakramentu svete ispovijedi. Prije samog Uskrsa je sveto vazmeno trodnevlje: Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota, a onda dolazi Uskrs kao vrhunac. To su najvažniji dani naše vjere, naglasio je Herceg.

Na veliki četvrtak spominjemo se ustanovljenja dvaju sakramenata: svetog reda i svete mise. Bez svećenika nema svete mise. Stoga kao što mi molimo stalno za žive i pokojne, a i za sebe, tako i vjernici, župljani moraju moliti za svoje svećenike. Sakrament euharistije je ustanovio Krist Gospodin na Posljednjoj večeri pod prilikama kruha i vina.

Na veliki petak spominjemo se posebno Kristove žrtve na križu, odnosno njegove muke, te imamo klanjanje svetom križu. Na veliku subotu se to klanjanje svetom križu nastavlja čitav dan do vazmenog bdjenja. Crkva se zadržava kod Gospodinova groba, te u molitvi razmišlja o njegovoj muci, smrti i silasku u podzemlje. Stoga vjernici posjećuju posebno uređen Božji grob u crkvi. Crkva u molitvi kod groba čeka Gospodina: vjernici, pojedinačno ili roditelji s djecom dolaze preko dana, u slobodno vrijeme, posjetiti Isusov grob.

Za Veliku Subotu karakteristično je Vazmeno bdjenje koje se slavi navečer kada se spušta noć. Tada se vjernici okupljaju oko ognja kojeg svećenik blagoslovi. Tim se plamenom upali i uskrsna svijeća koja predstavlja samog Isusa Krista. Svećenik na svijeću stavlja simbole A i Ω. To označava Krista koji je i početak i svršetak. Također se na svijeću stavljaju brojevi tekuće godine. Narav znaka iziskuje da se svake godine u Vazmenom bdjenju blagoslivlja nova uskrsna svijeća. Tim bdjenjem vjernici počinju slaviti Uskrs. Tijekom vazmenog bdjenja još se blagoslivlja voda za krštenje i obnova je krsnih obećanja.

Nije slučajno da se jelo blagoslivlja na poseban način o Uskrsu. Kao prvo, kršćanin redovito zaziva Božji blagoslov prije svakog objeda, zahvaljujući mu za darove koji su mu udijeljeni. Kada je uskrsni obrok u pitanju, razumljivo je da on ima posebno značenje jer dolazi nakon korizmenog posta. Budući da je taj obrok i bolji i obilniji, tim je više čovjek pozvan zahvaljivati za hranu koju može svečano i u radosti blagovati.

– U nas vjernici u velikom broju i veoma rado donose hranu na uskrsni blagoslov, koja se već blagoslivlja i na Veliku subotu. Prigoda ja to da svećenik podsjeti svoje vjernike kako je izuzetno lijepo da osjećaju potrebu da se posebno blagoslovi uskrsni obrok. Mi blagoslovom zahvaljujemo  Bogu za hranu koju smo donijeli. Zahvaljujemo mu i za sve njegove darove: za jelo i piće, za odjeću i obuću, za dom, za obitelj, za svjetlo vjere u našim dušama, za Božje izabranje i spasenje u koje smo uključeni, naglasio je svetomartinski župnik.

Radost širimo svojim dobrim riječima i djelima

Župnik je posebno istaknuo: Kao što je Isus pozvao žene, tako poziva i nas da uskrsnu radost širimo svojim dobrim riječima i djelima. Dvojica učenika su ga prepoznali u lomljenju kruha, odnosno u euharistiji. Znak je to da Boga prepoznajemo i mi u svetoj misi koja je temelj našeg kršćanskog života.

Želim svima sretan i blagoslovljen Uskrs uz želju da živimo vjeru kao što su je živjeli prvi kršćani, a zapisano je u Djelima apostolskim: “Bijahu postojani u nauku apostolskom, u zajedništvu, lomljenju kruha i molitvama. (Dj 2,42)

Ostavi komentar