Mladen Kanižaj upozorava: Dovoljno je 30 sekundi da drvce zapali kuću!

Mladen Kanižaj, zapovjednik JVP-a Čakovec
Mladen Kanižaj, zapovjednik JVP-a Čakovec

Prosinac je najljepše doba u godini. Vrijeme kad ukrašavamo svoje domove. No, lampice i adventske svijeće mogu biti uzrok požara u ovo blagdansko doba. Na oprez upozorava i nemili slučaj požara u Novom Selu Rok. Naime, očevidom je utvrđeno da je do požara došlo u spavaćoj sobi na katu kuće uslijed tehničkog kvara na rasvjetnom tijelu, nakon čega se požar proširio na čitav inventar sobe, a potom i na ostale prostorije na katu. Tom prilikom je izgorio sav inventar, stolarija te dio krovišta. 

Javna vatrogasna postrojba Čakovec pozvala je građane na oprez za vrijeme nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana, upozorivši da zbog korištenja neispravne božićne rasvjete, često izbijaju požari na stambenim objektima.

Prema statistici, ove su godine u prosincu međimurski vatrogasci imali više intervencija nego 2018. godine. Uzrok je većinom problem sa strujnim instalacijama, te vatrogasci apeliraju da građani vode brigu o njima. Kako spriječiti požar u vlastitom domu razgovarali smo sa zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Mladenom Kanižajem. 

– Dolaskom razdoblja adventa povećava se opasnost od izbijanja požara. Božićna rasvjeta koja se koristi prilikom ukrašavanja zna biti neispravna. Nerijetko se upaljene božićne dekoracije i ukrasne svijeće ostavljaju bez nadzora na stolovima ili u blizini božićnog drvca. Prirodno božićno drvce predstavlja posebnu opasnost. Pošto se takvo drvce brzo osuši, a puno je smole, svega 30 sekundi je potrebno da drvce izgori i zahvati okolni namještaj, rekao je zapovjednik postrojbe. 

Ostatak vrlo korisnog razgovora pročitajte u aktualnom tiskanom izdanju Međimurskih novina koje možete nabaviti diljem Međimurja!

Ostavi komentar