FOTO: U Svetom Jurju u Trnju emotivna promocija knjige o nogometnoj povijesti Trnja koji je igrao 4. razred ex-yu nogometa

Autor monografije NK Trnje Božidar Fajić

Prošlog petka u Društvenom domu u Svetom Jurju u Trnju održana je promocija i podjela monografije „50 GODINA NK TRNJA“ iz Svetog Jurja u Trnju. Na sam događaj došlo je preko pedesetak bivših igrača, simpatizera nogometa i predstavnika udruga iz mjesta te u ime Općine Donji Kraljevec, vijećnik Vladimir Sabol. Samu promociju uveličao je kao poseban gost, naš poznati nogometaš-internacionalac Drago Vabec.

Nakon što je predsjednik NK Trnja Nikola Fajić pozdravio sve prisutne predao je riječ Božidaru Fajiću autoru ove monografije koji je zahvalio svima koji su došli na ovu promociju knjige te se zahvalio svima koji su pomogli realizaciji stvaranja monografije, na suradnji, na fotografijama, razgovoru i prisjećanju prošlih vremena NK Trnja. Posebna zahvala upućena je Josipu Čavleku-Odaki, Željku Čavleku, Đuri Čavleku-Fujeku i Dragutinu Molnaru kao i članovima organizacijskog odbora., predsjedniku Nikoli Fajiću, zamjeniku predsjednika Tomislavu Čavleku, Miroslavu Fajiću, Radovanu Čavleku i Dariju Vadlji.

Također velika zahvala upućena je i Općini Donji Kraljevec, načelniku Miljenku Horvatu i donatorima koji su pomogli financijskim sredstvima tiskanje monografije.

Za pisanje i uređenje monografije trebalo je uložiti dosta vremena i rada od sakupljanja materijala, teksta, spajanja fotografija sa sa godinama, prepoznavanja nogometaša, pregledavanja knjiga, novinskih članaka do pisanja teksta.

U prvom planu bilo je da knjiga ima 150 stranica, ali s obzirom na puno materijala knjiga se dala u tisak zahvaljujući sponzorima i donatorima, na više od 190 stranica.

Od početaka igranja nogometa 1968. godine do 1978. godine, u tih prvih deset „zlatnih“ godina, NK Trnje je napredovalo do zagrebačke zone Sjever u kojoj je igrao dvije sezone, a koja je tada bila četvrta ex yu liga, te je u monografiji o tom dijelu povijesti, napisano čak 75 stranica.

Do 1979. godine osvojena su dva prvenstva i jedno prvenstvo sa drugim mjestom koje je omogućilo prelazak u viši rang natjecanja. Od 1972. do 1979. godine igrana su tri finala kupa Međimurja, jedno polufinale i jedno četvrtfinale.

Ovo su bili rezultati hvale vrijedni za jedno malo mjesto od 300 stanovnika, sa pretežno igračima iz Svetog Jurja u Trnju i susjednih mjesta.

U preostalom dijelu knjige, na 30 stranica stavljeni su podaci malonogometnih turnira između ulica, Općinski turnira u malom nogometu u Donjem Pustakovcu, revijalnih utakmica na seoskim igarama te na kraju biografije poznatih sportaša poniklih u Trnju kao što su braća Kolonić, braće Naranđa, te poznatog nogometnog suca Dragutina Vuka.

NK Trnje u srcu – Ivan Naranđa, u pozadini brat Drago

Sama monografija ostaje kao trajni zapis i uspomena jednog dijela povijesti nogometa i života ljudi u malom mjestu u Međimurju, njihovog rada, zajedništva i ljubavi prema nogometu. Ostati će kao trajni pisani trag za naredne generacije koje će doći u Sveti Juraj u Trnju.

Knjiga je napravljena volonterskim radom i nema komercijalne vrijednosti. Svaki tiskani primjerak bit će podijeljen kao dar svim mještanima Svetog Jurja u Trnju i onima koji su bili sudionici nogometnih zbivanja te simpatizeri u proteklih 50. godina NK Trnje.

Slijedio je govor uzvanika predstavnika Općine Donji Kraljevec, vijećnika Vladimira Sabola i Drage Vabeca koji je čestitao na ovoj monografiji i poklonio svoju knjigu “L’idole de I’Armoricaine”.

Nakon predstavljanja i podjela monografije slijedilo je druženje uzvanika uz prisjećanje uspomena iz povijesti NK Trnje Sveti Juraj u Trnju. (bf, foto: zv)

Svi sudionici promocije monografije u Svetom Jurju u Trnju

Ostavi komentar