U Belici kreće izgradnja 20-tak modernih hladnjača

Udruga proizvođača merkantilnog krumpira Međimurja prosvjed
Damir Mesarić, predsjednik Udruge proizvođača merkantilnog krumpira MŽ

Ove godine, točnije 8. listopada na snagu stupa uredba Europske komisije kojom se zabranjuje uporaba aktivne tvari klorprofam. Riječ je o supstanci koja je sastavni dio sredstava kod nas najčešće korištenog pod imenom Tuberaid i Neostop koje upotrebljavaju uzgajivači konzumnog krumpira protiv klijanja gomolja.

Zabrana je zadala težak udarac našim krumpirašima koji proizvode oko 60.000 tona krumpira što je dostatno za oko 70% potreba hrvatskih proizvođača, budući da nemaju skladišta u kojima bi tu količinu skladištili bez uporabe spomenutog sredstva.

No, kako sada stvari stoji, Međimurci se nikad ne predaju pa su se tako i u ovoj, naizgled teškoj situaciji za njih, brzo snašli, sjeli za zajednički stol izradili projekte za izgradnju novih modernih skladišta te rekonstrukciju postojećih i to sredstvima Europske unije.

 – Bit će to posljednja riječ tehnike. Aktivna ventilacija, hlađenje, temperatura do 5 stupnjeva, vlaga do 85 posto. Uz to, hladnjače će imati solarne panele pa će same sebe napajati strujom, ističe Damir Mesarić, predsjednik Udruge proizvođača merkantilnog krumpira.

Kako su Međimurci uspjeli osigurati 100 milijuna kuna za svoja skladišta i time pokazali ostatku Hrvatske kako se to radi, pročitajte u novom broju Međimurskih novina koji je u prodaji od petka, 10. srpnja.

Ostavi komentar