Tvrda postelja i meki pokrivač za kvalitetan urod kukuruza

sjetva kukuruza 2
Sadnja kukuruza u punom je jeku

Iza nas su uskršnji blagdani, a samim time je i pravo vrijeme za sjetvu kukuruza čiji je optimalni sjetveni rok kod nas na sjeverozapadu Hrvatske od 10. travnja pa sve do 25. travnja. Naravno to je optimalni agrotehnički rok koji se, shodno vremenskim uvjetima, ipak može promijeniti. Kako je kukuruz toploljubiva kultura, sjetva može početi kada se tlo zagrije do one najniže temperature pri kojoj sjeme počinje klijati, odnosno na oko 10° C.

Isto tako poljoprivrednici paze da prođe opasnost od čestih pojava kasnih mrazeva. S obzirom na to da smo već imali podosta mraza pa čak i ovaj tjedan, svi se nadaju kako je to bio i posljednji ovoga proljeća. Dakako da i tlo tada mora biti dovoljno prosušeno kako bi strojevi za pripremu tla i sjetvu mogli kvalitetno raditi. Staro je ratarsko pravilo: Kukuruz treba sijati tako da zrno legne na tvrdu postelju, a da ima meki, odnosno rahli pokrivač.

Sjetva treba započeti kada se temperatura sjetvenog sloja podigne na 10 °C, a s obzirom na posljednje vruće i sušne godine, rana sjetva kukuruza donosi i niz prednosti. Prije svega tu je ranije klijanje i nicanje, veće iskorištenje zimske vlage iako je zimus baš i nije bilo, ranije metličanje, svilanje, cvatnja i oplodnja čime se izbjegavaju ekstremni uvjeti u tim najosjetljivijim fazama razvoja biljke.

Samim time, postiže se ranije i potpunije dozrijevanje, odnosno kukuruz postiže veći i kvalitetniji urod. No, kako se ne može sve znati unaprijed, a najmanje kakve će vremenske prilike uslijediti, rana sjetva može se pokazati i lošom odlukom. Obilnije kiše i niža temperatura mogu dovesti do dužeg nicanja, zrno može djelomice ili u potpunosti propasti zbog vlage pa se sjetva koji put mora i ponoviti. 

Dobro sve to zna i Stjepan Jurinec, poznati poljoprivredni proizvođač iz Ivanovca, ujedno i predsjednik međimurske Udruge ratara koji ovih dana priprema poljoprivredne površine za sjetvu.

– Sjetva kukuruza počela je već prije dva tjedna, no intenzivirala se tijekom ovog tjedna i nastavit će se i idućeg, rekao je za naše novine Stjepan Jurinec. Ove će se sezone zasijati nešto više kukuruza budući da je podbacila sjetva ozimih kultura.

Koliko će se kukuruza posijati ovog proljeća i kakve sve sorte donosimo u tiskanom izdanju naših novina koje su u prodaji od petka, 17. travnja

Ostavi komentar