Tko je bio najbolji na četvrtoj Zrinijadi?

Priopćenje Muzeja Međimurja Čakovec prenosimo u nastavku u cijelosti.

U srijedu, 5. lipnja 2024., od 11 do 17 sati u organizaciji Hrvatskoga povijesnog muzeja u Muzeju Međimurja Čakovec održana je IV. Zrinijada – natjecanje učenika hrvatskih osnovnih škola koje baštine Zrinske, u znanju o povijesti obitelji Zrinski. Hrvatski povijesni muzej, kao organizator, i Muzej Međimurja Čakovec, kao suorganizator i domaćin Zrinijade, treću godinu zaredom za sudionike natjecanja priredili su edukativni kviz i natjecanje u znanju o obitelji Zrinski uz svečano proglašenje pobjednika i dodjelu nagrada.

Stari grad Zrinskih u središtu grada Čakovca, u kojemu danas uspješno djeluje Muzej Međimurja Čakovec, pokazao se kao najbolje moguće mjesto za organizaciju Zrinijade, a koji svojim ambijentom daje dodatni poticaj mladim natjecateljima u znanju o hrvatskoj aristokratskoj obitelji Zrinski. Godine 2021. održana je I. Zrinijada povodom obilježavanja velikih jubileja Petra Zrinskoga. Ista je održana mrežnim putem uslijed pandemijskih uvjeta, a u njoj je sudjelovalo devet timova natjecatelja. U ovogodišnjem natjecanju sudjelovali su natjecatelji iz 12 hrvatskih osnovnih škola koje baštine Zrinske, a za pobjedu u Zrinijadi timovi su morali pokazati znanja i vještine, vezane uz povijest obitelji Zrinski i vrijeme u kojem su živjeli, ali i snalažljivost i timski duh! Timovi su morali uspješno proći kroz kreativne i zadatke znanja, poligon – lentu vremena te savladati nove vještine – poput mačevanja, streličarstva, kaligrafije i srednjovjekovnog načina liječenja, u čemu su im pomogli članovi udruge Reda Čuvara grada Zagreba, naši ovogodišnji gosti, a na samom kraju natjecanja čekao ih je posljednji izazov – Viteški turnir – u kojem su oni najbolji iz svakog tima morali pokazati koliko su vješti i okušati svoju sreću u Starom gradu Zrinskih.

Budući da su naslov prvaka Zrinijade ove godine branila dva tima, ne čudi što je ovogodišnje natjecanje obilježila srčana borba timova! Unatoč tome, dobili smo novog pobjednika – učenički tim koji je najuspješnije riješio zadatke i prošao izazove te uvjerljivo osvojio najveći broj bodova. Naši ovogodišnji pobjednici i novi prvaci su učenici OŠ „Petar Zrinski“ iz Čabra – tim Zrinjevci koji čine kapetan Borna Lipovac, Tena Malnar, Noel Janeš, Vito Kovač i njihov mentor Dejan Troha. Čestitamo im na pobjedi! U tijesnoj borbi za drugo mjesto našli su se članovi tima iz OŠ Rovišće koji su s 36 bodova osvojili drugo mjesto, tim iz OŠ Petra Zrinskog Zagreb koji je s 35 bodova zauzeo treće mjesto i tim iz OŠ Štrigova koji je s 34 boda osvojio 4. mjesto. Slijedili su ih također iznimno uspješni timovi iz: OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet s 30,5 bodova na 5. mjestu te III. OŠ Čakovec na 6. mjestu s 29 bodova. S 27 osvojenih bodova na 7. mjestu je tim iz OŠ Zrinskih i Frankopana iz Otočca, a na 8. OŠ Krunoslava Kutena iz Vrbovca s osvojenih 26,5 bodova, dok ih slijede učenici OŠ Konjščina s osvojenih 26 bodova na 9. mjestu. Na 10., 11. i 12. mjestu našli su se timovi iz I. OŠ Čakovec s 25,5 bodova, OŠ Podturen s 24,5 boda i II. OŠ Čakovec s 22,5 osvojena boda.

Učenici se natječu na četvrtoj Zrinijadi
IV. Zrinijada
Učenici ispred Muzeja Međimurja
IV. Zrinijada
Učenici se natječu na četvrtoj Zrinijadi
IV. Zrinijada

 

Izvor i foto: Muzej Međimurja Čakovec

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE