Sveti Martin na Muri: Mještani žele otvorenu granicu od 5 do 23 sata!

– Većina naših ljudi koji rade preko u susjednoj Sloveniji imaju radno vrijeme od 6 do 14 sati u prvoj smjeni i od 14 do 22 sata u drugoj smjeni. Pomicanjem radnog vremena granice od 5 pa do 23 sata skratilo bi nam vrijeme putovanja na naše radno mjesto i uštedjelo na kilometrima – kazao nam je Leon Žižek iz Dunajske ulice, jedan od mještana iz Svetog Martina na Muri koji je nezadovoljan radnim vremenom malograničnog prijelaza Sveti Martin na Muri-Hotiza.

Leon Žižek
Leon Žižek

Naš sugovornik radi u firmi u Odrancima te svaki put mora zbog zatvaranja graničnog prijelaza u Svetom Martinu na Muri ići preko graničnih prijelaza u Banfiju, odnosno Razkrižju ili kod Bukovja, odnosno Gibine jer malogranični prijelaz u Svetom Martinu radi samo od 6 do 22 sata. To za njega ujedno znači i tridesetak kilometara više svakog dana. Njegov problem dijele i ostali mještani koji rade u Sloveniji u toj firmi, ali i svi ostali koje rade u ostalim firmama s takvim radnim vremenom. Riječ je o otprilike dvjestotinjak mještana koji svaki dan putuju na toj relaciji.

Rješenja nema na vidiku

Ovo je pitanje već nekoliko puta bilo postavljeno na sjednici Općinskog vijeća Sveti Martin na Muri te na Županijskoj skupštini, no kako se čini za sad, rješenja još nema na vidiku. Osim za radnike, pomicanje radnog vremena dobro bi došlo i zbog turista iz Slovenije koji koriste taj malogranični prijelaz, posebice u ljetnim manifestacija kada se i s jedne i s druge strane održavaju turističke manifestacije koje su vrlo dobro posjećene.

– Prije nekoliko dana poslali smo dopis u Ured državne uprave Međimurske županije u kojem je bio objašnjen ovaj problem te smo apelirali da se i naša Vlada uključi u njegovo rješavanje. Čekamo njihove odgovore, problem se može riješiti ako postoji volje s obje strane, hrvatske i slovenske, kazao nam je načelnik Svetog Martina na Muri Dražen Crnčec nakon našeg upita što se pokrenulo po tom pitanju koji muči velik broj mještana Svetog Martina na Muri.

O tom pitanju oglasio se i bivši načelnik Svetog Martina na Muri Franjo Makovec na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća koji je kazao da je jedino rješenje problema da se u suradnji sa slovenskom stranom uputi apel prema Zagrebu i Ljubljani za produljenjem radnog vremena na malograničnom prijelazu. Tek onda bi se ozbiljnije shvatio ovaj problem koji muči ljude u pograničnom području Svetog Martina na Muri.

Ostavi komentar