Sunčana Glavak: U sedam godina više od pet milijardi eura za europsko zdravstvo

Sunčana Glavak

Priopćenje zastupnice Sunčane Glavak u nastavku u cijelosti objavljujemo.

U Europskom parlamentu održana je rasprava o programu Europske unije u području zdravlja za razdoblje od 2021. do 2027. godine, tzv. europskoj strategiji zdravstva EU4Health (EU za zdravlje). Strategiju je predstavila Stella Kyriakides, povjerenica Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane.

„Europska zdravstvena strategija pružit će nam resurse kojima ćemo moći ispraviti nedostatke u pružanju zdravstvene skrbi, a koje smo uočili tijekom pandemije koronavirusa“, istaknula je nakon rasprave zastupnica Glavak. „Vjerujem da je strategija EU4Health prvi korak u promicanju dobrobiti svih građana koji u Europi mogu živjeti i raditi u održivom i zdravom okruženju. Ovim programom podržavamo pravovremeni pristup visokokvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti“, ustvrdila je.

Više od pet milijardi eura u narednih sedam godina

Europska komisija je 28. svibnja 2020. godine predstavila novi samostalni program EU4Health za razdoblje od 2021. do 2027. kao dio Plana oporavka od pandemije koronavirusa. Europski parlament je u pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru inzistirao na dodatnom jačanju sredstava za ovaj program i uspješno je s Vijećem EU-a ispregovarao iznos od 5.1 milijarde eura, što je tri puta više od inicijalnog prijedloga. Taj novac moći će se koristiti za izgradnju otpornih zdravstvenih sustava, rješavanje prekograničnih zdravstvenih prijetnji, nabavu i distribuciju lijekova po pristupačnim cijenama te modernizaciju zdravstva.

Program EU4Health trebao bi poboljšati i pripravnost Europske unije za velike prekogranične prijetnje zdravlju stvaranjem zalihe medicinskih potrepština za slučajeve krize te uspostavljanjem sustava pričuvnih zdravstvenih radnika i stručnjaka koji se u slučajevima zdravstvene krize mogu mobilizirati bilo gdje u Europskoj uniji. Uz to, pojačano će se pratiti prijetnje zdravlju. Strategijom se želi ojačati zdravstvene sustave kako bismo se mogli nositi s epidemijama i dugoročnim izazovima poticanjem sprječavanja bolesti i zdravog življenja.

Suvremena tehnologija u službi zaštite zdravlja

Europska komisija želi jačom primjenom digitalnih alata i usluga omogućiti kontinuitet skrbi i osigurati pristup osnovnim resursima i uslugama u kriznim vremenima. EU4Health trebao bi podržati napore država članica u područjima kao što su rana dijagnostika, liječenje, podrška i prevencija te osposobljavanje liječnika i medicinskog osoblja.

„Imamo jedinstvenu priliku u pogledu razvoja i proizvodnje lijekova, odgovarajuće opskrbe lijekovima i opremom u bolnicama te unaprjeđivanja medicinskih ljudskih resursa“, zaključila je Glavak.

Ostavi komentar