Stotinjak osoba s invaliditetom iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije susrelo se na sportskim igrama u Čakovcu

Na Trgu Republike i u Perivoju Zrinski u Čakovcu održan je međunarodni sportski susret osoba s invaliditetom iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske.

Susret je održan, a u okviru provedbe ERASMUS+ SPORT projekta „No boundaries“ čiji je nositelj Međimurska županija, a partneri Općina Lendava i Razvojna koordinacijska agencija jezera Balaton. Na susretu se okupilo stotinjak osoba raznih dobnih skupina s invaliditetom koje su se okušale u sportskim aktivnostima koje su za njih pripremljene kao i oprema koja je prilagođena osobama s invaliditetom.

Time im je omogućeno da se uključe u sportske aktivnosti, odlaze na druženje i osjete veselje koje donosi okupljanje na takvim susretima, kazala je Maja Odrčić Mikulić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Međimurske županije. Dodala je: – Kroz ovaj projekt izradili smo posebne sportske programe za osobe s invaliditetom koji će moći koristiti i naše sportske udruge.

Sudionici su sudjelovali u štafetnim igrama, tandem vožnji biciklom, vožnji romobilom i različitim drugim igrama i aktivnostima.

Međimurska županija iznimnu pozornost posvećuje svim oblicima podrške ranjivim skupinama u zajednici, tako i osobama s invalidnošću, zato se kao nositeljica uključila u projekt No boundaries, vrijedan 200.000 eura.

Ideja za uključivanje u projekt poput ovog rođena je 2022. godine, kada je Međimurska županija ponijela titulu Europske regije sporta, te kao odgovor na potrebu zajednice za proširenjem spektra sportskih aktivnosti namijenjenih i prilagođenih upravo osobama s invalidnošću, koji u Međimurju ima oko 15 %.  Riječ je prekograničnom projektu, financiranom iz programa Erasmus+ Sport, u kojem su Međimurskoj županiji partneri Općina Lendava i mađarska Razvojna koordinacijska agencija jezera Balaton.

Provođenje projekta je pri kraju te je danas, na Trgu Republike u Čakovcu, održana završna konferencija uz međunarodni sportski susret osoba s invalidnošću u kojem je u nordijskom hodanju, streličarstvu, disk golfu, te na poligonima, sudjelovalo  stotinjak sudionika iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske uz vodstvo  kineziologa, sportskih stručnjaka i educiranih volontera.

Sudionike susreta i predstavnike projektnih partnera pozdravio je župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuvši istinsku važnost projekta kojim su izjednačene šanse osobama s invalidnošću u participiranju u sportskim i rekreativnim aktivnostima zajednice: „Ponosan sam što smo s ovakvim rezultatima okončali projekt No boundaries, te pokazali koliko se regije mogu osnažiti povezivanjem i koliko srce, empatiju i solidarnost prema osobama s invalidnošću gaje svi ljudi uključeni u projekt. Zato, neka završetak ovog projekta bude početak jednog divnog prijateljstva i suradnje“, istaknuo je župan.

Gradonačelnica Ljerka Cividini također je poželjela dobrodošlicu svim sudionicima i gostima iz susjednih zemalja:-Posebnosti nisu razlog da postignete svoj maksimum. Najvažniji su druženje i prijateljstvo ostvareni u projektu jer oni ostaju kao temelj svake daljnje suradnje“, rekla je gradonačelnica.

U ime projektnog partnera, direktor Razvojne koordinacijske agencije jezera Balaton Gábor Molnár dodao je da su dosezi projekta vidljivi u entuzijazmu onih kojima su aktivnosti bile namijenjene:-Neka vam druženja i susreti sa sportskih događanja iz projekta ostanu među najljepšim uspomenama, rekao je Molnar, a podžupan Općine Lendava Mihael Šooš dodao: -Za Lendavu je važno što smo sudjelovanjem u projektu No boundaries odgovorili na potrebu uključivanje naših građana s invalidnošću i time pridonijeli kvaliteti njihovih života. Vjerujem da će se aktivnosti nastaviti kao vrijedno nasljeđe ovog projekta.“

Tijekom provođenja projekta osnažene su vještine brojnih volontera te je veliki broj osoba s različitim poteškoćama potaknut na tjelesnu aktivnost te osviješten o njezinoj važnost kao osnovnom preduvjetu dobroga zdravlja, istaknula je pročelnica županijskog Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Maja Odrčić Mikulić:-Međimurska županija pokrenula je projekt koji će postaviti nove standarde u sportskoj aktivnosti u regiji, a svaki projekt, inicijativa i aktivnost koju provodimo u suradnji s osobama s invalidnošću su hvalevrijedni i korisni jer pridonose promicanju suradnje i  uključivosti, uz podizanje svijesti o ulozi sporta u društvu”, istaknula je pročelnica.

Tijekom provođenja projekta održano je ukupno 17 sportskih događaja, od čega šest u Međimurju, provedeno je i istraživanje potreba i navika osoba s invalidnošću u sportu i rekreaciji, te izrađena tri sportska programa koja ostaju kao smjernice za rad na ovom specifičnom području, a nabavljena je i prilagođena sportska oprema.

Inovativnost projekta ogleda se i u provođenju novog programa za sportove na vodi za osobe s invalidnošću, s obzirom da svi projektni partneri na svojim područjima imaju jezera i rijeke.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE