ŠTO SE PROMIJENILO U MEĐIMURJU u 100 godina: Napravili ogroman iskorak u svim sferama!

FOTO: Arhiva mtč

Međimurci su u samo sto godina otkako su donijeli odluku o odcjepljenju od Mađarske u siječnju 1919. godine do danas prošli put od domorodaca do građana.

Iz današnje perspektive zvuči nevjerojatno da smo sami sebe početkom prošlog stoljeća zvali domorodci, da su se borili protiv sužanjstva, ali gledano s današnje perspektive bilo je u tome mnogo istine. Neobrazovani i siromašni Međimurci živjeli su u kmetskim uvjetima, ali sami sebe zbog toga nisu zvali domorodci, već je ta riječ za njih imala potpuno drugo značenje. Smatrali su se domicilnim stanovništvom koje je polagalo pravo na to da sami upravljaju svojom sudbinom, a ne tuđinci, umjesto njih.

Kako god danas bili nezadovoljni situacijom u društvu, koliko god propitkujemo kvalitetu života kojom živimo, osobnim i društvenim standardom, položaj u kojem su živjeli naši preci u trenutku kada su tražili odcjepljenje od Mađarske i pripojenje matici zemlji iz današnje perspektive izgleda domorodački u drugom smislu uvjeta i kvalitete života kojim su tada živjeli.

Na početku stoljeća velika većina živjela je okružena blatom, u kućama pokrivenih slamom, građenih od drva ili blata. Umiralo se od zaraznih bolesti. Sto godina kasnije Međimurci uživaju komunalni i zdravstveni standard i kvalitetu života u kojoj su dominirale bolesti izazvane preobilnom, a ne preoskudnom hranom.

Cijeli članak naše novinarke Božene Malekoci-Oletić pročitajte u Međimurskim novinama koje izlaze sutra, 4. siječnja.

Ostavi komentar