Starinski recept medene pite Drage Halić iz Podbresta

medena pita Drage Halić
Draga Halić medenu pitu peče po starinskom receptu

Unatrag nekoliko godina, sastavni dio dodjele priznanja za najbolji med na Mesapu u Nedelišću je i priprema i biranje najboljeg kolača od meda.  Medeni kolač poznat je i po blagom osjetu cimeta ili klinčića što kuharice sa više staža u rukama i okusnim pupoljcima i te kako znaju dobro odvagnuti.Upravo sve te parametre, najbolje je ukomponirala u svoju medenu pitu Draga Halić iz udruge Brest, Podbrest. – Radi se o starinskom receptu medene pite, ponosno je poručila pobjednica Draga i dodala: – Nisam baš pobornik modernije verzije jer sam se nekako privikla na mamim recept. Pripremam ga već dugo, obitelj se navikla na njega i nema smisla mijenjati ono što je dobro.

RECEPT za starinsku medenu pitu

Sastojci: 2 žlice meda, 20 dkg šećera, 45 dkg brašna, 2 jaja, 1 žlica sode bikarbone, 1 žličica cimeta

Priprema: Med i šećer se pomiješaju, rastope i ohlade. Brašno se pomiješa sa sodom i cimetom te se doda med i šećer. Potom se sve zamijesi sa tri žlice mlijeka pa se naprave 4 kore koje se peku svaka posebno na obrnutoj strani tepsije.

Za kremu se u 4 dcl mlijeka dodaju 3 žlice brašna i 20 dkg šećera i stavi se kuhati. U ohlađeno se umiješa 20 dkg margarina te se time mažu kore. Zadnja, gornja kora je bez kreme budući da na nju dolazi čokoladna glazura. Kolač je najbolje ostaviti kroz noć, kako bi se kore opustile i tek potom se pita može rezati.  Recept izrežite iz novog broja Međiumurskih novina. (vv)

 

Ostavi komentar