Slavite Martinje, ali ne sjedajte za volan, ako ste konzumirali alkohol

Ilustracija
Ilustracija

Policijsk uprava međimurska ogasila se povodom narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) koje se slavi od 8. do 12. studenog.

Evo što su poručili zbog očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića. Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti, dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

– Nadzor vozača provodit će se na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Uspostavit će se veći broj kontrolnih punktova čije će se lokacije češće mijenjati.

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati Martinja, kada je na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 8.456 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 729 vozača, a 11 vozača je odbilo alkotestiranje.

Također, 5 vozača na preliminarnom testiranju na droge bilo je pozitivno, dok je 16 odbilo testiranje na droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 25 do 30 godina – 174 vozača, od 31 do 40 godina – 167 vozača, te od 18 do 24 godine – 160 vozača. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg – 344 vozača.

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

.-ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost, – koristite javni prijevoz,

– koristite usluge taxi prijevoza, jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije,- ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
zamolite nekoga trijeznog da vas odveze,
– ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
– vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu,
– u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste,
– ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan.

 

Ostavi komentar