Društvene mreže ovih su dana prepune fotografija vrganja i ostalih delikatesa iz naših šuma.
Mnogi korisnici društvenih mreža svakodnevno objavljuju svoje najnovije ulove vrganja. Gljive doslovno niču na svakom koraku. Visoke temperature tijekom dana i hladne noći ono je što im godi pa ih tako ima u izobilju, a s obzirom na vremensku prognozu čini se da će takvo „stanje“ potrajati.
Gljivoljupci kažu da mlade vrganje najčešće vole pripremati uz malo soli i papra ili na luku i s jajima, dok starije vrganje suše i kasnije upotrebljavaju za razne umake i juhe.
Ukoliko ste se i vi ovih dana zaputili u neku od naših šuma vrlo se dobro prije informirajte o tome koje su gljive jestive, a koje otrovne. Ako ste početnik, preporučujemo da sa sobom povedete nekog tko poznaje gljive.
Podsjetimo i na to da je sakupljanje nadzemnih vrsta gljiva za osobne potrebe, prema novom Pravilniku o sakupljanju zavičajnih divljih vrsta, dozvoljeno u količini od 3 kilograma dnevno.