13.9 C
Čakovec
Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Sentimentalna izložba 161 godina željeznice kroz Međimurje

Na Općem odjelu Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec otvorena je izložba „161 godina željeznice kroz Međimurje” 18. listopada 2021.g. u 18 sati .

Izložba je postavljena u sklopu „Mjeseca hrvatske knjige” kao podsjetnik na 161. obljetnicu otvaranja željezničke pruge Nagykanisza-Kotoriba-Čakovec-Ptuj-Pragersko, te povodom „Godine željeznice u Europi”.

Autori izložbe su Borivoj Radojčić i Sandra Mikac-Ciglar.

Pruga je u Međimurje ušla davne 1860. g. i bila je prva željeznička pruga u Hrvatskoj. Izložba je podsjetnik na nostalgična vremena kad je vlak bio važno prometno sredstvo putnika i roba, kad su putnički vagoni bili prepuni putnika. Niti jedan posao ili putovanje nije moglo proći bez željeznice. U vagonima se pjevalo i jelo te je svako putovanje bilo doživljaj.

Izložba je napravljena u suradnji Zavičajne zbirke „Insulana” s Udrugom za očuvanje kulturne baštine „Međimurska gruda” Dunjkovec i njihove povijesne zbirke „Štrekari”, Željezničke stanice Čakovec i kolekcionara Daniela Ciglarića. Tako je prikupljeno materijala za sveobuhvatnu izložbu materijalne i papirnate građe koja daje potpuni uvid u nastajanje i život željeznice u Međimurju.

Izložba se može razgledati u radno vrijeme Knjižnice do 15. studenog.

Galeriju pogledajte ovdje (Željeznica)

Foto: Mario Golenko

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE