13.1 C
Čakovec
Utorak, 16 travnja, 2024

Samotestiranje učenika brzim antigenskim testovima provodit će se kod kuće, a roditelji će rezultate javiti školi

Stožer civilne zaštite Međimurske županije svim školama će do petka dostaviti potrebnu količinu testova za samotestiranje učenika kod kuće.

Distribuirat će se 25.848 brzih antigenskih testova za učenike svih naših osnovnih i srednjih škola. S obzirom na povećani broj samoizolacija učenika u osnovnim i srednjim školama i s ciljem održavanja kontaktne nastave u odgojno-obrazovnim ustanovama, Ministarstvo znanosti i obrazovanja je u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo razradilo model ukidanja samoizolacija u osnovnim i srednjim školama kroz provođenje samotestiranja učenika. Provođenjem mjere samotestiranja ukinut će se obveza samoizolacije za učenike koji su u školi bili u kontaktu sa zaraženom osobom, a nemaju simptome bolesti i imali su negativan rezultat testa, čime bi se povećalo praćenje nastave uživo po modelu A.

Samotestiranje na SARS-CoV-2 brzim antigenskim testovima provodit će se kod kuće, a roditelji/skrbnici prijavit će rezultate testiranja odgojno-obrazovnoj ustanovi, pojasnila je pomoćnica pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Nives Kolarić Strah.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije u protekla 24 sata obrađena su 842 uzorka, od čega je evidentirano 529 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 u Međimurskoj županiji, što je 62,8% pozitivnih od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji, a brzim antigenskim testovima SARS-CoV-2 dokazan je 1 pozitivan nalaz.

Unatoč primjetnom laganom padu novooboljelih, još uvijek bilježimo izrazito velike brojeve, stoga je Stožer civilne zaštite Međimurske županije na konferenciji za medije pozivao na daljnje pridržavanje mjera i na cijepljenje koje je najdjelotvorniji način zaštite od bolesti. 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 2.318, a 14-dnevna iznosi 5.432 pozitivnih na 100.000 stanovnika. Voditeljica Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije dr. Višnja Smilović kazala je da tjedno šalju stotinjak uzoraka na sekvenciranje te da je u 97% uzoraka uzetih sredinom siječnja sekvenciran omikron.

U protekla 24 sata oporavila se 371 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 3 449. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 111.250 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 68 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirano je 8 pacijenata, otpušteno je 13 pacijenata, 5 pacijenata je na invazivnoj respiraciji. Nema preminulih osoba. Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec dr. Igor Šegović istaknuo je da se u bolnici sve više smanjuju liste čekanja, povećava broj operacija te je odrađen velik broj zahvata koji je bio na čekanju.

Primarna zdravstvena zaštita i ambulante bilježe veći broj oboljelih zdravstvenih djelatnika, no ravnatelj Doma zdravlja Čakovec dr. Branko Vrčić naglasio je da je sustav posložen te da zdravstveni djelatnici uskaču i pokrivaju jedni druge:- Svima nam je potrebno mnogo strpljenja i razumijevanja jer vjerujem da su i građani, kao i zdravstveni sustav, iscrpljeni ovom situacijom.

Načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec pozvao je građane da se odazovu na cijepljenje koje je organizirano svakog radnog dana. Broj oboljelih, hospitaliziranih i umrlih od SARS-CoV-2 pokazuje da su to u većem postotku oni građani koji nisu cijepljeni, stoga je iznimno važno da se građani cijepe kako bi zaštitili svoje zdravlje i zdravlje svoji bližnjih.

Građani se u Međimurju mogu cijepiti svakim radnim danom svim dostupnim cjepivima od 9 do 13 sati u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije te od 13 do 18 sati u trijaži Županijske bolnice Čakovec. Za cijepljenje nije potrebna prethodna najava.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,190FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE